Ange ditt sökord

Utredning vill ta bort jourhavande präst från 112

Utredning vill ta bort jourhavande präst från 112

En statlig utredning föreslår att larmnumret 112 inte längre ska koppla vidare till jourhavande präst om en medmänniska efterfrågas vid larmsamtalet.

Annons:

Sedan 2008 har antalet samtal till jourhavande präst ökat med drygt 40 procent. Nu föreslår en ny utredning, ”En myndighet för alarmering”, att SOS Alarm ersätts av en myndighet som enbart ska jobba med så kallad blåljusverksamhet, alltså räddningstjänst, polis och ambulans. Detta ska rymmas under larmnumret 112 medan all annan verksamhet, till exempel jourhavande präst, inte ska nås via 112. Förslaget får, inte oväntat, kritik från Svenska kyrkans samordnare av jourhavande medmänniska, Monica Eckerdal. 

Inget riktnummer

I dag behöver du inte slå något riktnummer för att nå jourhavande präst utan du gör detta direkt via larmnumret 112. Förra året tog man emot 69 000 samtal från människor i nöd och alla samtal kom direkt från nödnumret.

När Monica Eckerdal tidigare intervjuades i SOS Alarms tidning förklarade hon att finanskrisen, de nya sjuk- och arbetslöshetsförsäkringsreglerna samt bristande psykiatrisk hjälp har inneburit ett ökat tryck på de som arbetar som jourhavande präst. Men samtal från männi­skor som känner sig ensamma är vanligast, mer än hälften av samtalen kommer från personer som ringer regelbundet.

“En katastrof”

Andra jourtelefoner och jourtjänster använder sig av ett så kallat 020-nummer, något som Monicka Eckerdal säger att även Svenska kyrkan skulle kunna göra. Däremot tror hon att risken att många i nöd inte får någon hjälp blir överhängande.

Monicka Eckerdal menar att personer som inte har råd att ringa andra nummer än 112 kommer att tappas direkt. Hon menar dessutom på att de som ringer 112 för att få samtalsstöd inte längre kan garanteras att få det eftersom man då inte blir kopplad utan hänvisas att själv ringa andra nummer. Något som kan vara svårt för den som drabbas av ångest och depression. Därför tror Monicka Eckerday att förslaget blir en katastrof eftersom många av de som ringer jourhavande präst har just självmordstankar, personer som hon nu menar utsätts för ytterligare påfrestningar. 

Ingen fast telefon

Till tidningen Dagen har Monicka Eckerdal tidigare uttalat sig i frågan om jourhavande präst.

– En problematik i dag är att många inte har råd med fast telefon, utan bara har mobil med kontantkort. När pengarna på kontantkortet är slut kan man ändå ringa nödsamtal, vilket gör att samtalet till oss kanske är enda gången man pratar någon på hela dagen.

Hon medger att förslaget skulle innebära vissa effektiviseringar, men är ändå väldigt bekymrad.

– Vad är egentligen nöd och vilket ansvar ska samhället ha för olika typer av hjälp? Många som befinner sig i en oerhört utsatt position kommer att drabbas om förslaget blir verklighet, säger hon till Dagen.

Svenska kyrkan är en av remissinstanserna på utredningen och ett svar kommer att komma i slutet av augusti.

Fakta: Jourhavande präst

  • Nås via 112 och erbjuder samtal mellan 21.00 och 06.00.
  • Jouren har tystnadsplikt och den som ringer får vara anonym. Man behöver inte tillhöra Svenska kyrkan för att få ringa.
  • Jourhavande präst har funnits på lokal nivå sedan 1956.
  • Antal präster i jouren: Cirka 650.
  • Samtal per år: 63 578.
  • Snittlängd på samtal: 13 minuter. (2011)
 
Källa: Dagen
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: