Ange ditt sökord

Att kontrollera sina hudförändringar är viktigt för att kunna förebygga invasiv hudcancer. Foto: Getty Images

Att kontrollera sina hudförändringar är viktigt för att kunna förebygga invasiv hudcancer. Foto: Getty Images

Upptäck hudcancer – boka tid hos specialist utan remiss mellan 4-8 September

Hudcancer är en av de mest frekventa formerna av cancer i Sverige. Antalet fall av hudcancer har ökat påtagligt de senaste åren och omkring 500 personer avlider till följd av malignt melanom varje år. Mellan den 4-8 september 2023 arrangeras Hudcancerveckan. Under denna vecka erbjuds hudförändringskontroller utan behov av remiss vid flera kliniker runt om i landet.

Annons:

Risken för hudcancer ökar hos de som har exponerats för upprepade solbrännskador eller solarium. Basalcellscancer, skivepitelcancer och malignt melanom utgör tre varierande typer av hudcancer och är nu bland de vanligaste cancerformerna i landet. Malignt melanom är den mest allvarliga formen av hudcancer och dess förekomst ökar ständigt i Sverige. Årligen diagnostiseras över 4 500 invasiva maligna melanom i huden och cirka 4 000 förstadier till sjukdomen (in situ-melanom) i landet. Varje år avlider ungefär 500 patienter till följd av malignt melanom i Sverige.

Ökat antal fall av hudcancer

Antalet fall av malignt melanom i Södra sjukvårdsregionen har nästan tredubblats från 2005 till 2019. En ny rapport från Regionalt Cancercentrum Syd förutspår en ytterligare fördubbling till 2034 om inte utvecklingen avstannar.

Hudcancerveckan för ökad kunskap

Hudcancerveckan, som hålls för tredje året i rad, äger rum mellan den 4-8 september. Den anordnas på initiativ av Privatpraktiserande Dermatologers Förening (PDF). Under denna vecka erbjuds hudförändringskontroller utan remiss vid flera kliniker runt om i landet.

Brenda Silva, en hudläkare från Uddevalla, ansvarar för samordningen av årets kampanj och säger: “Vi ser fram emot årets hudcancervecka och hoppas många får en påminnelse och bokar en tid för kontroll. Långt ifrån alla hudförändringar är farliga, men vi vet att initiativ som detta kan bidra till tidig upptäckt som kan rädda liv. Vi vill bidra till att upplysa allmänheten om vikten av att undersöka sin hud för att tillsammans förebygga hudcancer. Under föregående års kampanj genomförde vi omkring 1 300 besök och upptäckte 41 fall av maligna melanom samt sju förstadier till malignt melanom. Vi hoppas att så många som möjligt bokar en tid för kontroll, särskilt om man observerar hudförändringar som har växt, ändrat färg eller blivit sårade.”

Under årets hudcancervecka kommer 16 hudmottagningar från olika delar av landet att delta, inklusive Gävle, Göteborg, Helsingborg, Kalmar, Lidköping, Linköping, Lund, Trelleborg, Uddevalla, Vellinge och Västra Frölunda.

Hudcancer – kontrollera din hud utan remiss

Från och med den 21 augusti kommer det finnas länkar/adresser för bokning av tider hos hudläkare runt om i Sverige utan behov av remiss. De deltagande hudmottagningarna kommer att listas på kampanjsidan www.hittahudcancer.se. Ordinarie patientavgifter gäller under veckan.

Kampanjen har även som mål att öka medvetenheten om hur olika hudtumörer kan se ut och betonar vikten av regelbundna självundersökningar av huden. Den stöds av bland annat Strålsäkerhetsmyndigheten och Melanomföreningen. Målet är att fler ska ta steget att kontrollera sin hud och sina födelsemärken.

Läs mer om hudcancer.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: