Ange ditt sökord

 Kunskapen om det nya viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen covid-19 är fortfarande begränsad, liksom vilka biverkningar och interaktioner med andra läkemedel som kan uppstå. Foto: Shutterstock

Kunskapen om det nya viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen covid-19 är fortfarande begränsad, liksom vilka biverkningar och interaktioner med andra läkemedel som kan uppstå. Foto: Shutterstock

Uppmaningen: Rapportera alla misstänkta biverkningar med koppling till covid-19

Genom att rapportera alla misstänkta biverkningar av läkemedel som används i samband med covid-19, kan patienter och sjukvårdpersonal bidra till att öka kunskapen.

Annons:

Det gäller både läkemedel som används för behandling av covid-19 och andra läkemedelsbehandlingar. Eftersom sjukdomen är helt ny är det viktigt att samla kunskap om hur den kan påverka andra läkemedelsbehandlingar.

Ännu inga godkända läkemedel mot covid-19

För närvarande finns inte några läkemedel som är godkända för behandling av covid-19. De läkemedel mot covid-19 som används inom sjukvården ges antingen inom klinisk prövning eller förskrivs utanför godkänd indikation, så kallad off label-förskrivning.

Kunskapen om det nya viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen covid-19 är fortfarande begränsad, liksom vilka biverkningar och interaktioner med andra läkemedel som kan uppstå.

Bidra till att öka kunskapen

Läkemedelsverket uppmanar nu både sjukvården och patienter med bekräftad eller misstänkt covid-19 att rapportera alla misstänkta läkemedelsbiverkningar.

– De kliniska studier som genomförs av olika läkemedel mot covid-19 är mycket viktiga, men behöver kompletteras med biverkningsrapportering för att ge en bredare kunskap om ett läkemedels säkerhetsprofil, säger Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket.

Hit ska du rapportera

Patienter som upplever misstänkta biverkningar av läkemedelsbehandling under covid-19-infektion uppmanas att kontakta sjukvården och även själva rapportera in dessa till Läkemedelsverket. Hälso- och sjukvårdspersonal i sin tur ska rapportera alla misstänkta biverkningar direkt till Läkemedelsverket.

Läkemedelsföretag, det vill säga innehavare av försäljningstillstånd, ska skicka biverkningsrapporter direkt till det EU-gemensamma systemet EudraVigilance.

Fakta rapportera biverkningar (klicka på respektive länk)

Jag vill rapportera biverkningar (patient).

Jag vill rapportera biverkningar (hälso- och sjukvårdspersonal).

Jag vill rapportera biverkningar (läkemedelsbolag).

Annons:

Läkemedelsverket

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: