Ange ditt sökord

Unikt initiativ för tidig diagnos av benskörhet hos Stockholms kvinnor

Unikt initiativ för tidig diagnos av benskörhet hos Stockholms kvinnor

Nu kan kvinnor i Stockholm kombinera sin mammografiundersökning med riskbedömning för framtida benbrott.

Annons:

Det är Unilabs mammografiklinik i Tumba som erbjuder kombinationen i ett initiativ att hitta och behandla kvinnor i riskzonen för framtida frakturer. Totalt kommer 10 000 kvinnor undersökas i forskningsstudien.

– Inom osteoporosvården finns idag billiga möjligheter att förebygga frakturer med livsstilsförändringar och läkemedel, säger docent Torkel Brismar på Karolinska Institutet som driver projektet. Metoden har förutsättningar att enkelt och kostnadseffektivt hitta kvinnor i riskzonen och därmed kunna ligga steget före sjukdomen vilket kan minska mängden benbrott och därmed spara mycket lidande för den drabbade och stora kostnader för vården, fortsätter han.

Låg bentäthet är en av riskfaktorerna för benbrott. Kvinnorna får svara på ett frågeformulär som fångar andra kända riskfaktorer och de kvinnor som bedöms vara i en högriskgrupp kommer att erbjudas behandling.

Fakta

Osteoporos, dvs benskörhet, är en av de mest smärtsamma och kostsamma folksjukdomarna i världen. Den drabbar framför allt kvinnor, i synnerhet efter menopaus, och orsakar smärta och i värsta fall svåra benbrott i handleder, höfter eller rygg. Sjukdomen kan orsakas av en obalans i reproduktionen av skelett, en ohälsosam livsstil eller till följd av läkemedel som behandlar andra sjukdomar

Vill du läsa mer om kvinnans hälsa? Klicka här

Vill du ställa en fråga till våra experter? Klicka här

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: