Ange ditt sökord

Under pandemin har tobaks- och nikotinanvändningen ökat. Nu kan det vara dags att bryta den negativa trenden och sluta - för hälsans skull. Foto: Shutterstock

Under pandemin har tobaks- och nikotinanvändningen ökat. Nu kan det vara dags att bryta den negativa trenden och sluta - för hälsans skull. Foto: Shutterstock

Unga snusar och röker mer under pandemin

Trots de negativa effekterna av tobaksanvändning uppger var tredje person mellan 18 och 29 år att deras tobaks- och nikotinkonsumtion har ökat under pandemin, enligt en ny Sifoundersökning.

Annons:

Nikotin, som finns i både cigaretter och snus, är starkt beroendeframkallande. Rökning har en negativ inverkan på kroppen och kan ge högt blodtryck, ökad ämnesomsättning och ökad hjärtfrekvens. Studier visar att snus bland annat påverkar munnens slemhinnor negativt och kan ge permanenta skador på tandköttet, även om hälsoriskerna inte är lika tydligt belagda som vid rökning. Trots detta snusar och röker unga alltmer i skuggan av pandemin.

En Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat visar att var femte person (21 procent) har ökat sin nikotin- eller tobakskonsumtion under pandemin. Samtidigt uppger drygt åtta av tio (85 procent) att de inte oroar sig över hälsoeffekterna. I åldersgruppen 18 till 29 år svarade var tredje person (32 procent) att deras tobaks- och nikotinkonsumtion ökat under pandemin.

– Den oro, osäkerhet och stress som många upplevt under pandemin kan vara bidragande till en ökad tobaks- och nikotinkonsumtion i Sverige. Ökningen syns framför allt bland unga. I svåra situationer kan det vara lätt att falla in i negativa rutiner och då kan det vara bra att söka extra stöd och hjälp för att sluta, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Tips för att sluta röka eller snusa

Att sluta snusa eller röka innebär många fördelar, men framför allt ett friskare liv och mindre besvär med sjukdomar. Vägen dit är dock sällan rak. Nedan hittar du några tips som kan vara till hjälp.

  • Ta beslutet att sluta. Sätt gärna ett sista datum för när du ska sluta.
  • Ta mentalt stöd från omgivningen och berätta att du ska sluta. Våga även ta professionell hjälp om det är jobbigt att sluta.
  • Hitta nya vanor och göra andra saker när behovet är stort. Promenera, drick vatten, lyssna på musik.
  • Var inte självkritisk vid eventuella bakslag utan ta nya tag igen.
  • Festa med måtta. Alkohol och nikotin är ofta starkt sammankopplade. Testa att konsumera mindre alkohol under dina första rökfria veckor.
  • Om behovet blir för stort kan du testa att ta nikotinläkemedel. Fråga gärna om råd på ditt närmsta apotek.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 2 300 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 15 och 26 juli 2020.

Annons:

Källor:

Apotek Hjärtat

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: