Det visar en studie som genomförts i ett samarbete mellan Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Dubbelt så mycket salt
I studien ingår nästan hundra män i 20-årsåldern. Urinprov från ett dygn har analyserats från samtliga deltagare.
De fick också svara på frågor om vad de brukar äta och hur mycket. Urinanalyserna visade att ynglingarna åt minst dubbelt så mycket salt än det intag som världshälsoorganisationen WHO rekommenderar, maximalt sex gram om dagen.
– Det är alarmerande att unga svenska män äter så mycket salt, och det måste åtgärdas. Vi kan egentligen bara spekulera om vilka konsekvenser det höga saltintaget kommer att få senare i livet, i form av hjärt- kärlsjukdom och stroke, säger Lena Hulthén, professor i klinisk nutrition vid Sahlgrenska akademin.
Salt i färdigrätter
Saltet i kosten kommer i stor utsträckning från färdiga rätter som pizzor och djupfryst oxpytt, men även från bröd, ost, köttpålägg, fiskprodukter, frukostflingor och annan mat som livsmedelsindustrin producerar. En tidigare dansk studie har visat att bara en tiondel av saltet vi får i oss kommer från vårt eget saltkar.
– Om den totala saltmängden ska minska behövs tydliga regler för hur mycket salt matindustrin får använda. Ett sätt skulle kunna vara att göra som i Finland, där salthalten måste anges tydligt på alla förpackningar så att konsumenter lättare kan välja produkter med mindre salt, säger Lena Hulthén.
Riskerar högt blodtryck
Den som äter mycket salt har ökad risk för att utveckla högt blodtryck, som i sin tur är en av de viktigaste orsakerna bakom hjärtproblem och stroke.
– Högt saltintag kan leda till högre blodtryck, men det sambandet kunde vi inte se i vår studie. Högt blodtryck utvecklas vanligen inte förrän i 30- eller 40-årsåldern, eftersom njurarnas förmåga att ta hand om överskottssaltet blir sämre med åldern, säger Lena Hulthén.