Ange ditt sökord

Genom att du prioriterar avslappning, lagom mängd julmat och att ha skoj med nära och kära, kommer du och din mage att må bra i jul. Foto: Getty Images

Genom att du prioriterar avslappning, lagom mängd julmat och att ha skoj med nära och kära, kommer du och din mage att må bra i jul. Foto: Getty Images

Undvik julstressen – 10 tips på hur du får julefrid även i magen

Julen är en tid för glädje och samvaro, men den kan också komma med stress, överätande och magproblem. Här är 10 tips för att du ska kunna njuta av julen utan att kompromissa med din maghälsa.

Annons:

Stresshantering är nyckeln

Julstress är för många en bekant följeslagare. Enligt Magrapporten 2021 är stress den vanligaste orsaken till magproblem, och nästan hälften svarar att det påverkar dem. Försök att avsätta tid varje dag för avslappning och meditation för att hantera stressen.

Reflektera över julförväntningarna

Julförväntningarna kan ibland leda till mer stress än glädje. Ta en stund för självreflektion och fundera över vad du verkligen behöver för att känna dig nöjd och glad under julen. Ofta är det inte mängden julmat och julklappar som skapar lycka.

Variera din kost under julhelgen

Julen är känd för sin rika och kaloririka mat. Fet och för mycket mat, alkohol, julmust och brist på kostfiber kan oroa magen av flera olika anledningar. Därför är det viktigt att under julledigheten variera din kost och njuta av allt det goda med måtta. Undvik att överäta och ge din mage tid att smälta maten.

Ät i mindre portioner och tugga ordentligt

Se till att du är hungrig innan du äter. Stressa inte i dig mat och tilltugg på julfesten. Låt julluncher och middagar ta minst 20 minuter, gärna längre tid. Genom att äta långsamt och tugga ordentligt minskar du risken för att överäta och ger din mage en chans att hantera maten effektivt. Sluta att äta innan du blir proppmätt.

Undvik gasbildande ingredienser

Om du har problem med gasig mage, se upp med ingredienser som bönor, kålrätter, ris à la malta, julmust och torkad frukt. Försök att undvika dessa eller äta dem i mindre mängder, om du vet att de påverkar din mage negativt.

Rör på dig

Julhelgen kan ibland göra oss mer stillasittande än vanligt. Även när det är grått vintervädret är det viktigt att komma ut för promenader och ta in frisk luft. Rörelse är bra för magen och hjälper till att hålla matsmältningen i balans.

Planera måltiderna

Att äta sent på kvällen kan vara påfrestande för magen. Ge din mage tid att smälta maten genom att undvika att äta minst två timmar innan du går och lägger dig. En god natts sömn bidrar också till en hälsosam mage.

Använd naturliga hjälpmedel

För att underlätta matsmältningen och skona magen kan du använda dig av naturliga hjälpmedel som matsmältningsenzymer och probiotika. Dessa tillskott kan hjälpa dig att bättre bryta ner maten och förbättra maghälsan.

Håll dig hydrerad

Det är lätt att dricka mycket sockerrika juldrycker som glögg, julmust och läsk. Försök att begränsa konsumtionen av dessa och drick i stället tillräckligt med vatten. Du kan smaksätta vattnet med exempelvis myntakvistar, melonskivor, äppelklyftor, citrusfrukter eller frysta bär för att variera smaken.

Prioritera återhämtning

December är en intensiv månad för många, och det är viktigt att ta hand om sig själv. Prioritera återhämtning genom att inte ta på dig för många åtaganden. Städa lagom, pynta om du vill och får energi av det, delegera julbordsrätter till gästerna, dra ner på julklappar, trappa ner på jobb och gör saker som ger dig energi och glädje. Ta hand om dig själv och se till att få tillräckligt med sömn för att hålla din mage i balans.

Genom att följa dessa 10 tips kan du njuta av julen med julefrid även i din mage. Kom ihåg att det viktigaste är att skapa minnen och trivas med dina nära och kära under denna speciella tid på året. Låt julfriden och en frisk mage vara ditt bidrag till en frisk och glad helg!

Läs om halsbränna.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: