Ange ditt sökord

Även i vårt sociala liv spås vardagsmotionen ges mer utrymme genom att vi träffar våra vänner och gör olika aktiviteter. Foto: Shutterstock

Även i vårt sociala liv spås vardagsmotionen ges mer utrymme genom att vi träffar våra vänner och gör olika aktiviteter. Foto: Shutterstock

Trendspaning: det är höstens träningstrend

Nu är det slut på träning i syfte att prestera eller få en snygg kropp. Istället vill vi träna för att må bra, vilket gör att vardagsmotionen tros bli höstens träningstrend.

Annons:

Med tanke på det uppkopplade och stressade liv den moderna människan lever så kommer det bli allt viktigare för oss att hitta en balans i allt vi gör för att må bra inombords. 

Eftersöker balans i tillvaron

De senaste åren har våra träningsvanor präglats av att vi strävar efter att få ett snyggare yttre och vi anmäler oss till långa lopp eller annan typ av träning som är prestationsinriktad. En trend som nu tycks ta en annan vändning, enligt Sofia Ståhl, mer känd under sitt alias ”PT-Fia”. Hon menar att det grundar sig i att allt fler söker en balans i livet och då blir det mer naturligt att träna mer av hälsoskäl än på grund av utseende.

Vardagsmotion tillsammans med vänner

Även i vårt sociala liv tror Sofia Ståhl att vardagsmotionen kommer ges mer utrymme genom att vi träffar våra vänner och gör olika aktiviteter istället för att bara sitta ned och prata. Vi kommer överlag att börja prata mer om hur vi kan få in träningen i vår vardag, eftersom våra liv redan är begränsade av tid och det kan vara svårt att få in ytterligare stora projekt. 

Återigen balansen, vi vill må bra inombords och inte bara se bra ut på utsidan, säger Sofia Ståhl. Hon ser positivt på att trenden med vardagsmotion är på uppgång och det är något hon har väntat på. Däremot tror hon att det kommer dröja några år innan den slår stort i Sverige, men det är bra att vi nu har börjat tänka i dem banorna.

Även små saker räknas

Den prestationsinriktade träningen kommer fortsatt att vara populär men vi kommer att se att vardagsmotionen blir mer eftersträvad och accepterad som träningsform. Till exempel kan vi hjälpa någon att flytta eller att vi tar en promenad hem efter jobbet och det kommer att betraktas som träning. Det behöver alltså inte vara någon tung fysisk ansträngning som kräver ombyte. Man börjar förstå att det lilla också räknas och att små aktiviteter flera gånger i veckan också ger stora hälsoeffekter, säger Sofia Ståhl. 

Tips: så får du in träning i vardagen

  • Ta det lugnt i början och börja småskaligt.
  • Försök tänka hur du kan leva ett aktivt liv utan att för den sakens skull lägga extra tid på träning, gå eller cykla till jobbet exempelvis. 
  • Använd det som finns i din vardag, exempelvis en bänk, en stol eller skottkärra för enkla vardagsövningar. 
  • Ta hjälp av sociala medier för tips på variation i hur du kan få in mer vardagsmotion.
Annons:

Källor:

SVT nyheter

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: