Ange ditt sökord

Det kan finnas ett samband mellan diabetes hos katt och torrfoder. Foto: Shutterstock

Det kan finnas ett samband mellan diabetes hos katt och torrfoder. Foto: Shutterstock

Torrfoder kan öka risken för diabetes hos din katt

Även om din katt håller normal vikt tycks risken att drabbs av diabetes öka om din katt äter torrfoder jämfört med blötmat. Innekatter löper dessutom större risk än utekatter att drabbas av diabetes.

Annons:

Det visar en studie från Statens lantbruksuniversitet (SLU).

Kända och okända riskfaktorer för diabetes hos katt

I studien tittade forskarna närmare på nya och tidigare kända riskfaktorer fördiabetes hos katt. Studien är den största i sitt slag som har genomförts på katter med diabetes och totalt ingick 2066 katter i studien. Av dessa hade 396 katter diabetes och övriga var kontrollkatter.

För att genomföra studien använde sig forskarna av en webbenkät som innehöll totalt 48 frågor om katten, dess ålder, ras, kön, om katten var kastrerad eller inte, hälsa och hull samt frågor rörande kattens utfodring, ätbeteende, akvititetsnivå och om katten var inne- eller utekatt. Studien pågick allt som allt under fyra månader.

Tidigare okänt samband mellan diabetes och torrfoder

Forskarna kunde dels fastställa tidigare kända riskfaktorer som övervikt vilket kvarstår som den enskilt största riskfaktorn för diabetes hos katter. Vad man däremot också upptäckte var ett samband mellan diabetes och att normalviktiga katter åt torrfoder.

En förklaring till sambandet skulle enligt forskarna kunna varaatt man har sett att torrfoder innehåller mer kolhydrater än blötmat. Kolhydraterna bryts ner till socker som sedan tas upp av cellerna i kroppen med hjälp av hormonet insulin. Det är just tillverkningen av insulin och insulinets effekt som inte fungerar som det ska hos en diabetiker. Katter är strikta köttätare och i naturen anpassade att äta mat med en hög proteinhalt.

Krävs fler studier

Fyndet, att torrfoder kan vara en risk för att katten drabbas av diabetes, är visserligen ett statistiskt samband men ett betydligt svagare än det som finns mellan diabetesrisk och övervikt. Forskarna bakom studien menar därför att hullet fortfarande är en viktigare faktor än typen av foder.

För att man ska kunna säga att torrfoder skulle vara en konstaterad bidragande orsak till diabetes behövs nu fler studier konstaterar forskarna.

Utekatter hade lägre risk

En annan upptäckt var att man såg att hos katter som lever som innekatter, kanske många gånger är mer inaktiva och dessutom har en glupskare aptit är risken högre än hos utekatter.

Utekatter är många gånger mer aktiva och kan även tillgodogöra sig annan föda och det kan vara orsaker som påverkar att de löper mindre risk än innekatterna att drabbas av diabetes.

Så får du din katt att hålla vikten

  • Ge ett kvalitetsfoder anpassat efter kattens ålder
  • Ge ett lightfoder om katten exempelvis är matglad eller kastrerad
  • Mät upp dagsbehovet foder enligt guiden på fodersäcken
  • Undvik matrester och kattgodis Väg din katt regelbundet
  • Aktivera din katt på många olika sätt som både du och katten gillar
  • Hjälp katten att banta – detta bör göras i samråd med veterinär!
Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: