Torra och sköra slemhinnor - är du drabbad?

Torra och sköra slemhinnor - är du drabbad?

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

De allra flesta kvinnor har någon gång upplevt torrhet och sköra slemhinnor. Förutom att ge besvär som irritation och klåda kan det även orsaka urinvägsinfektioner och slidkatarr och påverka samlivet för många kvinnor.

Torra slemhinnor blir dessutom ett allt vanligare problem för många men det finns hjälp att få och hjälpmedel som kan lindra obehag och förbättra livskvaliteten för dig som har besvär med torra och sköra slemhinnor.

Orsaker till torra och sköra slemhinnor

Ibland förknippas inte torra slemhinnor med östrogenbrist vilket leder till att kvinnor glömmer därför att ta upp torra och sköra slemhinnor vid sitt läkar eller gynekologbesök. Det finns också undersökningar som visar att var fjärde kvinna som hormonbehandlas fortfarande har problem med torra slemhinnor, men det finns mer hjälp att få.

Det är dock inte bara kvinnor i klimakteriet som drabbas av sköra slemhinnor, du kan till exempel få hormonförändringar i samband med graviditet eller amning som också kan påverka dina slemhinnor. Även stress och viss medicinering kan ge liknande symtom och besvär. 

Vanliga orsaker till torra och sköra slemhinnor:

 • Klimakteriet
 • Nybliven mamma
 • Läkemedel
 • Diabetes
 • Upprepade urinvägsinfektioner

Symtom vid torra och sköra slemhinnor

Det finns symtom som kan förknippas med torra och sköra slemhinnor, många av dem beror på att slemhinnans elasticitet blir sämre. Många kvinnor drabbas av torra slemhinnor i samband med östrogenbrist men det finns också andra symtom som du ser nedan. 

Vanliga symtom vid torra slemhinnor

 • Irritation
 • Klåda
 • Urinläckage
 • Flytningar
 • Slidkatarr
 • Samlagssvårigheter

Vanliga symtom på östrogenbrist

 • Hjärtklappningar
 • Sömnproblem
 • Retlighet
 • Depression
 • Minskad sexlust
 • Svettningar
 • Huvudvärk
 • Yrsel

Torra och sköra slemhinnor - är jag drabbad?

Här följer ett antal påståenden, svara på frågorna för att se om de stämmer med din upplevelse och din situation. Om du vill kan du sedan ta med dig detta till din läkare för att på så vis enkelt öppna en dialog kring dina besvär.

Är du drabbad?

☐ Min mens är oregelbunden.

☐ Min mens har upphört helt.

☐ Jag upplever sveda i underlivet.

☐ Det gör ont och svider när jag kissar.

☐ Jag behöver kissa oftare än förr.

☐ Jag har svårigheter att hålla tätt.

☐ Jag har återkommande urinvägsinfektioner, obalans (slidkatarr) och/eller svampinfektion.

☐ Jag upplever torrhetskänsla och smärta vid samlag.

☐ Jag har fått en minskad sexlust.

☐ Jag har nyligen fött barn eller ammar.

Har du svarat ja på ett eller flera av påståendena ovan, ta då kontakt med din vårdmottagning och boka tid hos en läkare eller gynekolog som kan hjälpa dig med råd, behandling och tips.

Behandling vid torra och sköra slemhinnor

Om anledningen till torra och sköra slemhinnor är östrogenbrist så finns det olika typer av östrogenbehandlingar. En behandling med östrogen innebär att man ersätter den minskade mängd könshormon som kroppen själv ska producera. Hormoner i läkemedelsform, östrogenet i medicinen, stärker slemhinnan i underlivet och hjälper till att lindra besvären som uppkommer vid torra slemhinnor.

Östrogenbehandling: Det finns två typer av östrogenbehandlingar, den vanligaste vid torra och sköra slemhinnor är att applicera en låg dos av östrogen lokalt i slidan. Den låga dosen gör att man undviker risken för cancer som östrogenbehandling med tabletter kan ge. Det finns krämer eller vagitorier, tabletter som förs upp i slidan med applikator och så finns det receptbelagd vaginalring. Den andra varianten, då tar man östrogenet i form av tabletter, gel eller plåster. Dock föreligger en liten ökad risk för bröstcancer om man har man använt sig av denna metod under mer än tio år. 

Östrogenfri behandling: Om anledningen till torra och sköra slemhinnor inte är östrogenbrist, som t ex graviditet, amning, medicinering eller stress, finns andra östrogenfria alternativ. Det finns vaginal geler eller vagitorier som innehåller mycket fukt med rätt pH och som fäster på slidväggen. Gelen ger slemhinnecellerna en långvarig fuktighet vilket ger cellerna möjlighet att läka och återfå sin elasticitet samt att döda celler rensas bort. Gelen tas var tredje dag. Den östrogenfria gelen kan också användas i kombination med lokal östrogenbehandling. De östrogenfria alternativ som finns på apotek är bl a Klick Remoist Gel, Replens och Repadina.

Intimkräm: Om man lider av torra slemhinnor kan man vara extra känslig för att det uppstår irritation i det yttre intimområdet, till exempel efter rengöring av underlivet. För att förebygga obehag kan man använda en intimkräm som mjukgör den känsliga huden och slemhinnorna i det yttre intimområdet och återställer fettbalansen efter rengöring. Krämernas höga fetthalt bildar en hinna som skyddar slemhinnorna och dämpar friktion. Det finns även intimkrämer som innehåller mjölksyra och rätt pH-värde som gör att kroppens naturliga skyddsfunktioner stärks och skadliga bakterier får svårare att orsaka lukt, irritation och obehag. På apoteken finns fler olika intimkrämer, bland annat Klick Intim Cream, Vagisan Fuktkräm och ACO Soothing Cream.

Tala med din läkare eller gynekolog eller rådfråga på ditt apotek för att hitta den behandlingsmetod som passar dig bäst. Om du upplever besvär i samband med njutning och samliv, prata med din partner och använd glidmedel.

Glidmedel, mer än ”problemlösare”.

De allra flesta som använder glidmedel ser det både som en problemlösare och som ett sätt förhöja känslan oavsett om det är med sin partner eller på egen hand. Eftersom kunskap är trygghet får du här en liten glidmedelsguide: 

Vattenbaserade glidmedel: Vattenbaserade glidmedel går bra att använda med kondomer. Glidmedlet har en geléaktig, fast konsistens. Glidet kan avta efter en stund och om inte glidmedlet återfuktas av kroppsvätskorna kan det behövas en större mängd. Vattenbaserade glidmedel går utmärkt att använda till all typ av sex, med sig själv eller med andra, när man använder sexleksaker eller behöver föra in en tampong.

Silikonbaserade glidmedel: Silikonbaserade glidmedel ger en lenare och mer silkeslen känsla. Det är drygare än vattenbaserat glidmedel och det går inte åt lika mycket. Det går bra att använda silikonbaserade glidmedel tillsammans med kondomer. Idag finns även många glidmedel som är mix av vatten och silkon, ofta med lite mer krämig gel. För många med torra och sköra slemhinnor är detta den ultimata produkten då de ofta har lite mer fuktgivande egenskaper.

Oljebaserade glidmedel: Oljebaserade glidmedel är drygare än vattenbaserade och ger ett extra bra glid. Oljebaserade glidmedel går inte att använda tillsammans med latexkondomer, oljan bryter ner latexet och kondomen går sönder. Tänk också på att det inte är lika lätt att tvätta bort som andra glidmedel och detta kan skapa en bakterievänlig miljö som kan ge upphov till svampinfektioner och andra besvär.

Kombinerat glidmedel och massage: en kombinationsprodukt som man kan använda både till massage men även som ett glidmedel. Vanliga massageoljor gör att kondomer spricker och är dessutom inte bra för underlivets pH-balans. Är man ovan att köpa eller använda glidmedel kan denna vara en bra introduktionsprodukt.

Att använda glidmedel är inte ett tecken på att du är ”okåt”. En del, såväl partner som man själv, drar sig för att ta upp frågan om att använda glidmedel. Eftersom glidmedel kan ge dig ett bättre samliv så finns det ingenting att skämmas för, tänk istället på glidmedlet som ett hjälpmedel som kan göra ditt liv extra skönt. Våga fråga på apotek, ta med dig guiden så du hittar det glidmedel som passar just dig och ditt behov. Genom att ta hand om dig och din kropp ger du dig själv alla förutsättningar att njuta av livet och göra det sköna skönare!

Visste du att...

… fläckar av vatten- eller silikonbaserade glidmedel går bort i vanlig maskintvätt. 

… det finns även smaksatta glidmedel att köpa och glidmedel med olika dofter. 

… man kan köpa glidmedel på i stort sett vartenda apotek och även på välsorterade ICA och Coop-butiker. Även internet har ett stort utbud att välja bland.

Tips vid torra och sköra slemhinnor

Alla som någon gång haft torra och sköra slemhinnor vittnar om att det är jobbigt. Både fysiskt men också psykiskt eftersom det är en av de där frågorna som allmänt anses som lite ”pinsamt”. Men, det finns ingen anledning att bita ihop och lida.

Om du har känt igen dig i symtomen så prata med din läkare/gynekolog så man kan hitta orsak och även behandling som kan hjälpa just dig.

 --

 

Veckans fråga

Brukar du ta selfies?

Nyhetsbrev

E-postadress