Ange ditt sökord

Tjock midja ökar risken för demens

Tjock midja ökar risken för demens

Kvinnor som är rundare över magen i medelåldern löper mer än dubbelt så stor risk att utveckla demens när de blir äldre. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademin.

Annons:

– En person som har mycket fett på magen har en ökad risk att dö i förtid på grund av hjärtinfarkt eller stroke. Om man trots sin bukfetma lever att bli över 70 år har man även en ökad risk att utveckla demens, säger Deborah Gustafson, docent vid Sahlgrenska akademin.

Befolkningsstudien som ligger till grund för forskningen kallas Kvinnostudien och inleddes i slutet av 1960-talet, då nästan 1500 kvinnor mellan 38 och 60 år genomgick omfattande undersökningar och svarade på frågor om sin hälsa och sin livsstil.

Vid uppföljningen 32 år senare hade 161 kvinnor utvecklat demens. I genomsnitt var kvinnorna 75 år gamla när de fick diagnosen. Denna studie visar att kvinnor som var bredare över midjan än över höften i medelåldern hade lite mer än dubbelt så stor risk att ha utvecklat demens när de blev gamla. Forskarna kunde dock inte se samma samband till högt BMI.

– Det finns andra studier som har visat att även högt BMI är kopplat till demens, men det kunde vi inte se i vår studie. Det kan bero på att fetma och övervikt var förhållandevis ovanligt bland de kvinnor som deltog i Kvinnostudien, säger Deborah Gustafson.

Studien har genomförts vid enheten för neuropsykiatrisk epidemiologi och ingår i Sahlgrenska akademins strategiska forskningsprojekt EpiLife.

FAKTA DEMENS

De vanligaste symtomen vid demens är glömska, sämre språklig förmåga och svårigheter att känna igen och orientera sig. Det är ett sjukdomstillstånd som kan drabba alla våra psykiska funktioner och som blir vanligare med stigande ålder. Cirka sju procent av Sveriges befolkning över 65 år och drygt 20 procent av alla över 80 år är svårt demenssjuka.

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: