Ange ditt sökord

Prata om semestern, prata om att vara tillbaka på jobbet - dela erfarenheter och tankar och hur man ska få jobbstarten att kännas rolig. Foto: Shutterstock

Prata om semestern, prata om att vara tillbaka på jobbet - dela erfarenheter och tankar och hur man ska få jobbstarten att kännas rolig. Foto: Shutterstock

Tillbaka på jobbet? Känn dig som en vinnare!

Så är vi inne i augusti och det kan kännas både trist och stressigt att komma tillbaka till jobbet efter en skön och lång ledighet, även om vi självklart ska vara tacksamma över att vi har ett jobb att gå tillbaka till.

Annons:

Så vi börjar helt enkelt från början…Här är tipsen för att må bäst på jobbet!

Välkommen tillbaka

Men kom inte tillbaka på måndag. I den mån det går, försök korta ner första arbetsveckan efter semestern. Att komma tillbaka en onsdag och få lite kortare vecka kan vara en mjukstart och bidra till att den där totala söndagsångesten och måndagsstressen uteblir. När du ändå mjukstartar, se till att arbeta av sånt som har blivit liggande så att när du väl kickar igång igen på måndagen efter så är det nya friska tag som gäller.

Inte alla cylindrar på en och samma gång

Semester drar, med all rätt, ner tempot både mentalt och fysiskt (för de flesta). Du kommer förmodligen inte kunna börja jobba på samma toppnivå som när du är mitt upp i arbetet. Respektera i största mån ditt eget tempo och börja sakta men säkert, ingen tjänar på att du stressar upp dig själv och försöker uträtta stordåd redan första arbetsveckan efter semestern.

Bryt gamla mönster och gör nya vägar att vandra

Du kanske hade ett inrutat mönster som du var trött på? Som inte funkade? Nu efter semestern är det en perfekt tidpunkt att arbeta fram nya rutiner som du kan implementera. Försök felsöka, ta reda på hur du ska trivas och vad som funkar och inte funkar. Helt rätt tid för förändring som blir rutin innan allting har kommit igång på allvar och ta gärna hjälp av arbetskollegorna.

Samtal vid kaffeapparaten

Förmodligen är du inte ensam om att tycka det känns tungt att komma tillbaka efter jobbet. Nu ska man inte beklaga sig utan bara lufta sina tankar och funderingar vid kaffeapparaten. Prata om semestern, prata om att vara tillbaka på jobbet – dela erfarenheter och tankar och hur man ska få jobbstarten att kännas rolig.

Respektera också om andra inte vill prata, utan bara komma igång med arbetet. Alla har inte samma behov av att prata om sin semester, så märker du att någon kollega behöver vara ifred eller vill prata om annat, låt det vara. Alla vill inte heller lyssna på din semster, det får du också respektera – tillsammans visar vi respekt på arbetsplatsen!

Prioritera, prioritera, prioritera

Det finns alltid saker som är viktiga, viktigare och viktigast. Lägg upp en väl planerad prioritering efter semestern så du undviker att känna att du måste göra allting på en gång. Sätt upp personliga mål “idag ska jag göra punkt 1 och 2, hinner jag med punkt 3 är det bara bra.” Men dra inte ner dig själv och försök hinna med 10 punkter på en gång. Att skriva ner sina mål och punkter är också ett bra sätt att få en överblick över vad som behövs göras, oavsett vilken sektor du arbetar inom så är det skönt att se vad som faktiskt behöver göras och att det blir gjort.

Fortsätt njut

Så, du jobbar igen? Men du kommer förmodligen fortfarande vara ledig helger/lediga dagar. Ta vara på dessa, njut av tillvaron och stressa inte. Grilla, ta promenader, umgås med vänner och familj på den lediga tiden. Många dagar om året har vi ingen ledig tid eller semester alls så det gäller att lugnt och sansat ta vara på de stunder vi har.

Totalångest

Har du väldigt djup ångest över att återgå till jobbet kan det bero på flera orsaker som du måste fråga dig själv om du inte kan försöka ta reda på. Det kan exempelvis vara en tung arbetsbörda, ett fysiskt eller psykiskt krävande jobb eller helt enkelt att du inte trivs på din arbetsplats. Oavsett vad så borgar en djup ångest redan tidigt inte för att hösten blir så mycket lättare. Fundera på om du är på rätt arbetsplats, har rätt arbetsuppgifter eller vad som kan vara orsaken. Om du har en arbetsgivare som du känner förtroende för, lufta dina tankar och funderingar och försök hitta en lösning. Lid inte i det tysta utan leta reda på roten till det onda så kommer du må mycket bättre och få en drägligare tillvaro.

Det kommer mera….

Semestern kanske är över för den här gången men oavsett om du ser fram emot en vecka i Thailand i december eller en weekend på ett spa i februari så kan det vara skönt att sätta upp små delmål eller större mål framöver. Så att alla, inklusive dig själv, har något att längta efter, se fram emot och som gör det värt att komma tillbaka till jobbet. Sätt även upp karriärmål, vad du vill ska hända under hösten och vintern, hur våren ser ut – det är inget som ska stressa upp utan vara långsiktiga tankar om det du vill ska hända i ditt liv.

En överblick över sin livssituation, uppskattning av det man har gjort och kommer att göra och en rejäl dos med prioritering och självransakan gör att komma tillbaka till jobbet efter semestern mycket lättare. Och du, ge dig själv en klapp på axeln ofta – det förtjänar du!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: