Ange ditt sökord

Testa orsaken till din kontaktallergi

Testa orsaken till din kontaktallergi

Misstänker du att du är allergisk mot nickel eller parfym? Nu finns ett enkelt och pålitligt självtest för våra vanligaste kontaktallergier på Apoteket.

Annons:

Kontaktallergi är ett problem som berör miljontals människor. Undersökningar i Europa och USA visar att hela 28 procent av alla vuxna över 18 år har kontaktallergi av något slag, en andel som tycks öka. Nickel är den vanligaste orsaken till kontaktallergi i den industrialiserade världen. I Sverige är minst 15 procent av kvinnorna och två till fem procent av männen drabbade. Kontaktallergi mot parfymämnen är en annan vanlig form av allergi.

Trots att det är vanligt är det långt ifrån alla som söker läkare för sin allergi. I stället behandlar många sina eksem med lindrande krämer och salvor, man behandlar symtomen i stället för att fastställa orsaken, så att man kan undvika exponering för det/de ämnen man inte tål.

NixemaTM identifierar kontaktallergier orsakade av nickel och/eller parfym, två av de allra vanligaste orsakerna till kontaktallergi. Testet är ett medicinskt plåster som har två fält med aktiva ämnen och två fält med negativ kontroll. Plåstrets fästes på överarmen där det ska sitta i 48 timmar. Därefter tar man av plåstret och efter ytterligare ett till två dygn kan man se och känna om det finns tecken på en allergisk reaktion. Bipacksedeln ger utförliga instruktioner för avläsningen.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: