Ange ditt sökord

Man såg att tabletten ledde till att blodsockret sänktes vid typ-1 diabetes. Foto: Shutterstock

Man såg att tabletten ledde till att blodsockret sänktes vid typ-1 diabetes. Foto: Shutterstock

Tablett sänkte blodsockret – kan komma att användas vid typ-1 diabetes

Genom att ta en tablett kan den som har typ 1-diabetes sänka blodsockret och dessutom ha ett bevarat skydd mot för lågt blodsocker.

Annons:

Det visar forskningsresultat som presenterats av forskare vid Lunds universitet och som publicerats i The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Hämnar enzymet

Personer med typ 1-diabetes fick en tbalett med DPP-4-hämmare som tillägg till sin vanliga insulinbehandling. Man såg att tabletten ledde till att blodsockret sänktes samtidigt som det inte ledde till någon ökning av hypoglykemmi. Hypoglykemi innebär att man känner av för lågt blodsocker.

När man hämmar DPP-4 låter man kroppens tarmhormon GLP-1 verka och därigenom säknka blodsockret och även ge ett bevarat skydd mot för lågt blodsocker.

Lovande resultat

I ett uttalande säger Bo Ahrén att det återstår ytterligare studier innan man kan registrera tabletten för användning av så kallad GLP-1-behandling vid typ 1-diabetes.

I dagsläget behandlar man diabetes typ-2 med den här metoden och Bo Ahrén anser att resultaten av studien på personer med typ 1-diabetes är lovande för den fortsatta utvecklingen.

Källa: Medpagetoday.com

Mer läsning:

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: