Ange ditt sökord

Bara under påskveckan köper vi över 3 000 ton ägg vilket motsvarar cirka 50 miljoner ägg. Foto: Shutterstock

Bara under påskveckan köper vi över 3 000 ton ägg vilket motsvarar cirka 50 miljoner ägg. Foto: Shutterstock

Svenskarna äter 50 miljoner ägg under påskveckan

Ägget har länge varit en stark symbol för påsken och under påskveckan äter svenska folket hela 50 miljoner ägg.

Annons:

Men ägg är populärt hela året och 64 procent av svenskarna äter ägg flera gånger i veckan. Tillsammans med mjölk är ägg också det livsmedel som är viktigast att alltid ha hemma i kylen, enligt en undersökning.

Mängder av ägg

Påsken består av ägg i alla möjliga färger och kreationer. Traditionen med ägg till påsk har sitt ursprung i kristendomen. 40 dagar före påsk infaller den kristna fastan då det inte var tillåtet att äta ägg. Samtidigt började våren ta fart och de allt ljusare dagarna gav signaler till hönsen att det var dags att börja värpa. Till påskhelgen fanns det därför ägg i mängder att njuta av.

Än idag är ägget populärt på påskbordet, bara under påskveckan köper vi över 3 000 ton ägg vilket motsvarar cirka 50 miljoner ägg. Totalt säljs 130 000 ton ägg på ett år, vilket i snitt är 2 500 ton ägg i veckan, men då räknas även högtider som jul och midsommar in i dem.

Ägg – en vitaminboost

Ägg är en riktig vitaminboost som innehåller nästan alla näringsämnen som kroppen behöver. Det enda som saknas är vitamin C och kolhydrater. Vitamin D är ett viktigt vitamin som finns i ägg och det har många brist på efter det mörka vinterhalvåret. Ägg innehåller dessutom en speciellt effektiv form av vitaminet, vilken har visat sig ha fem gånger så hög aktivitet jämfört med det D-vitamin (D3) som ofta anges i livsmedel.

Ägg innehåller också kolesterol men de flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Det finns personer som har en störd kolesterolomsättning, i detta fall kan kolesterol från maten behöva begränsas. Det är i så fall något vården ska ge dig information om och är du osäker så fråga.

Hälften av svenskarna vill alltid ha ägg hemma

Klimatpåverkan har blivit en fråga även för äggkonsumenter men samtidigt ser man att ägg fortsatt är ett av de viktigaste livsmedlen för svenskarna att ha hemma i kylen.

48 procent av svenska folket att ägg är ett av de viktigaste livsmedlen att alltid ha hemma i kylen. Mjölk toppar listan, men ligger endast en procent över ägg. Hos kvinnor är det ägg som ligger etta på listan med hela 56 procent.

Fakta ägg

  • Vi har ätit ägg sedan lång tid tillbaka. Människan började föda upp höns för omkring 4 000 år sedan. Dagens tamhöns härstammar från vilda höns i Indien och Sydostasien.
  • Äggen är fullproppade med protein och större delen finns i den tjocka vitan närmast gulan. Gulan ger också ett bra tillskott av vitaminer som A, E, D och mineraler som järn och selen.
  • Ägg innehåller alla de nio essentiella aminosyror som kroppen inte själv kan tillverka.
  • Ett ägg innehåller 7 gram protein och 0 g kolhydrater.
  • Svenska värphönor lever i fyra olika system – inredda burar, frigående inomhus, frigående utomhus eller i ekologisk produktion.
  • Ekologisk produktion innebär en beläggning på max sex höns per kvadratmeter, alltså något lägre än övrig frigående produktion. Dessa hönor har naturligtvis också möjlighet att röra sig fritt i stallet samt att sprätta utomhus. Minst 95 procent av fodret ska dessutom vara ekologiskt odlat. 

Fakta Så lagar du det perfekta ägget

Koka ägg

Ingredienser: Valfritt antal ägg, vatten

Gör så här: Lägg äggen i en kastrull och fyll på med minst 10 cm vatten. Värm vattnet tills det kokar. Använd en äggklocka för bästa resultat.

  • Hårdkokt ägg med fast gula: 6-7 minuter
  • Mediumkokt ägg med krämig gula: 3-5 minuter

Ett större ägg kräver lite längre koktid än ett litet. Häll bort vattnet från kastrullen. Spola ägget omgående I kallt vatten för att kokningen ska avstanna.

Steka ägg

Ingredienser: 1 ägg, 2-3 teskedar fast matfett (margarin eller smör), eller 1 tesked vegetabilisk olja

Gör så här: Lägg 2-3 teskedar margarin eller smör alternativt 1 tesked vegetabilisk olja i en stekpanna och låt stå medelhög värme. Knäck i ägget/äggen när matfettet fräst färdigt och fått en gyllengul färg. Stek ca. 1 minut per sida, eller till dess att äggvitan stelnat. Om du vill bli av med överskottsfett, lägg det färdigstekta ägget på en bit hushållspapper.

Annons:

Svenska Ägg, Kurera, TT

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: