Ange ditt sökord

Trots alla åtgärder som sätts in, har coronaviruset redan spridits betydligt mer än SARS gjorde. Foto: Shutterstock

Trots alla åtgärder som sätts in, har coronaviruset redan spridits betydligt mer än SARS gjorde. Foto: Shutterstock

Svenska forskare om Coronavirus covid-19: WHO underskattar spridningen

Coronaviruset, som fått namnet 2019-nCoV eller covid-19, kan ha större förmåga att spridas än enligt de skattningar som världshälsoorganisationen WHO arbetar efter.

Annons:

Det visar en genomgång av studier om virusets överförbarhet som forskare vid bland annat Umeå universitet har genomfört.

Genomgång av vetenskapliga studier av coronavirus covid-19

Forskare vid Umeå universitet, i Heidelberg och i Zhangzhou i Kina, har gjort en genomgång av ett antal vetenskapliga studier av Coronaviruset, COVID-19. Totalt fann forskarna tolv studier av tillräcklig kvalitet.

Studierna består av uppskattningar av spridningstakten utifrån de utbrott som observerats i befolkningen i Kina och baseras på statistiska och matematiska metoder.

Så mäter man överförbarhet

Spridningen och utvecklingen av en epidemi kan mätas med måttet överförbarhet. Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att Coronaviruset har en överförbarhet, uttryckt som så kallat reproduktionsnummer, i spannet 1,4 – 2,5. Reproduktionsnumret är ett mått på hur många personer en smittad person för viruset vidare till i en tidigare helt frisk befolkning.

Ju högre tal, desto mer överförbart virus och desto större risk för snabb spridning. Vid reproduktionsnummer under 1,0 är det troligt att epidemin dör ut av sig själv.

Högre överförbarhet

De tidigaste studierna indikerade en relativt låg överförbarhet av viruset. Därefter steg överförbarheten mycket kraftigt, för att i de senaste studierna stabiliseras i spannet 2 – 3. Genomsnittsvärdet i studierna blev 3,28 och medianvärdet 2,79. Alltså klart högre än WHO:s skattning på 1,4 – 2,5.

– Ser man till hur Corona-epidemin faktiskt utvecklas, tycks verkligheten stämma väl eller till och med överträffa den högre tillväxttakten i våra beräkningar. Trots alla åtgärder som sätts in, har Corona viruset redan spridits betydligt mer än SARS gjorde, säger Joacim Rocklöv,  professor i hållbar hälsa vid Umeå universitet och en av studiens författare.

Han menar samtidigt att det resultat man nu fått fram även säger en hel del om situationens allvar.

Annons:

Källor:

The reproductive number of COVID-19 is higher compared to SARS coronavirus. Journal of Travel Medicine, Umeå universitet.

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: