Ange ditt sökord

Svensk uppfinning förebygger allergisk reaktion

Svensk uppfinning förebygger allergisk reaktion

En nässpray som minskar risken för att en allergisk reaktion bryter ut kan bli räddningen för många pollenallergiker i vår. Då lanserar nämligen apoteket en helt ny svensk uppfinning som har till uppgift att hindra allergiframkallande ämnen, som pollen, från att komma i kontakt med näsans slemhinna.

Annons:

Genom uppfinningen stoppas den allergiska reaktionen innan den ens har hunnit starta. Sprayen är en så kallad ”mikroemulsion” vilket enklast kan förklaras som en blandning av fett och vatten. När den sprutas in i näsan lägger den sig som en film i näshålan och hindrar pollenkornen från att komma i kontakt med näsans slemhinna. På så sätt kan den allergiska reaktionen lindras eller i bästa fall helt utebli.

Det som händer vid allergi är att allergiframkallande ämnen, som till exempel pollen, triggar igång en allergisk inflammation. Näsan och ögonen börjar då rinna och klia.

Antihistaminer och steroider vanlig behandling.

Idag behandlas pollenallergi oftast med antihistaminer och lokala steroider. Dessa läkemedel lindrar de allergiska symtomen först när de brutit ut.

– Det unika med den nya produkten eller Renässans Pollen, som den kallas, är att den kan förebygga en allergireaktion, säger Lennart Greiff, Öron-Näsa-Halsläkare på Universitetssjukhuset i Lund, som tillsammans med kollegorna Per Wollmer och Morgan Andersson ligger bakom uppfinningen.

– Pollenkornen fastnar i mikroemulsionen och risken för att de kommer i kontakt med nässlemhinnan minskar. Därför kommer den allergiska reaktionen inte igång lika lätt och i bästa fall kan den utebli.

Testats med goda resultat

Mikroemulsionen har nyligen blindtestats i en vetenskaplig studie på ett mindre antal pollenallergiker med goda resultat. En fördel är också att man inte märkt av några biverkningar.

– Hittills ser det ut som om den nya sprayen skulle kunna fungera lika bra som antihistaminer. Men än så länge vill vi vara försiktiga. Vi rekommenderar därför att den används som ett tillägg till andra läkemedel eller tillsammans med koksaltspray som rengör näsan och sköljer bort partiklar som fastnat. Men vid lindrig allergi tror vi att det kan fungera enbart med detta, säger Lennart Greiff.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: