Ange ditt sökord

I studien användes en

I studien användes en "superbroccoli" extra rik på näringsämnen. Foto: Shutterstock

Superbroccoli kan förhindra artros

Forskare har försökt ta reda på om broccoli skulle kunna förhindra en av våra mest vanliga reumatiska sjukdomar.

Annons:

Runt 800 000 svenskar är drabbade av reumatism. 

“Superbroccoli”

Det är forskare vid East Anglia-universitetet i England som tidigare i år påbörjade broccoli-studien. I studien, som hittills har inkluderat celltester och djurförsök, har man använt sig av en broccoli som är extra rik på näringsämnen. En “superbroccoli”.

Försöken har visat att broccolin skulle kunna blockera destruktiva enzymer, destruktiva enzymer som skadar brosket och ger upphov till artros.

Broccoli-diet

Nästa steg är att undersöka broccolins effekt på människor. Man låter 20 patienter som lider av artros under två veckor gå på en broccoli-diet och sedan genomgå operation. Man planerar att jämföra resultatet mot 20 andra patienter som inte ätit broccoli-dieten. 

Även om forskarna erkänner att två veckor kan vara lite kort tid för att bevisa teorin tror man ändå att broccolin kan fördröja och kanske också förhindra artros och att resultatet kan ge en hint om broccolins goda egenskaper. Artros förekommer i alla åldrar och hos båda könen men drabbar framför allt äldre. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: