Ange ditt sökord

Styrketräning effektivt efter stroke

Styrketräning effektivt efter stroke

Att personer som drabbats av stroke inte klarar styrketräning kan vara en förlegad uppfattning. Det visar sjukgymnasten Ulla-Britt Flansbjervid Universitetssjukhuset i Lund i sin avhandling.

Annons:

Fler än 25 000 svenskar drabbas årligen av stroke. Fler än 90 000 lever med nedsatt funktionsförmåga efter att de drabbats, det gör stroke till en av de vanligaste orsakerna till bestående funktionshinder bland vuxna.

– Ofta rör det sig om en svaghet i musklerna som hindrar gångförmågan. Eftersom det har rått delade meningar om nyttan med styrketräning har man ofta rekommenderat uthållighetsträning i stället för styrketräning. Men det är styrketräning som ger effekt, enligt Ulla-Britt Flansbjer. I sin avhandling visar hon att de som hade sämst förutsättningar gjorde förhållandevis störst framsteg.

– De som hade de största be – gränsningarna i gångförmåga tjänade alltså allra mest på styrketräningen, säger Flansbjer. Hon fann i sina studier överhuvudtaget inget negativt med att träna styrka.

– Nu måste kunskapen ut i övrig vård. Men efter rehabiliteringen behöver detta inte bara vara en sjukvårdsangelägenhet utan lika mycket något för de olika gymmen, avslutar hon.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: