Ange ditt sökord

Det finns faktiskt finns en medicinsk orsak till att vi får svårare att hålla vikten ju äldre vi blir. Foto: Shutterstock

Det finns faktiskt finns en medicinsk orsak till att vi får svårare att hålla vikten ju äldre vi blir. Foto: Shutterstock

Studie visar: Ja, det är svårare att hålla vikten med åldern!

Upplever du att det med åldern blir allt svårare att hålla vikten är du långt ifrån ensam. Det finns faktiskt finns en medicinsk orsak till att vi får svårare att hålla vikten ju äldre vi blir.

Annons:

Det visar en ny studie som forskare vid Karolinska institutet står bakom och som publicerats i tidskriften Nature Medicine.

Undersökt fettvävnaden

Under tretton års tid undersökte forskarna fettvävnaden hos deltagarna i studien.

Totalt ingick 54 personer i studien, såväl kvinnor som män.

Lipiderna minskade över tid

Omsättningen av fetter kallas för lipider och resultatet av studien visar att lipiderna minskade över tid i deltagarnas fettceller. De som inte kompenserade för detta genom minskat kaloriintag gick i genomsnitt upp i vikt.

– Resultaten pekar för första gången på att faktorer i fettväven styr förändringar i kroppsvikt under åldrande på ett sätt som är oberoende av andra faktorer, säger Peter Arner, professor vid institutionen för medicin i Huddinge och en av studiens huvudförfattare, i ett pressmeddelande.

Undersökte kopplingen till fetmakirurgi

I studien undersökte forskarna även hur omsättningen av lipider såg ut hos 41 kvinnor som genomgått fetmakirurgi.

Forskarna upptäckte då att det var endast de kvinnor som hade låg lipidomsättning innan operationen som lyckades hålla fast vid viktnedgången.

Kan leda till nya behandlingar

Förhoppningen är nu att resultatet från studien kan bidra till att i framtiden ta fram nya behandlingar av fetma och övervikt.

– Fetma och fetma-relaterade sjukdomar har blivit ett globalt problem. Därför har det aldrig varit mer relevant än nu att förstå hur lipider fungerar och vad som reglerar storleken på fettmassan hos människor, säger Kirsty Spalding, forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi och en av studiens huvudförfattare, i pressmeddelandet.

Övervikt eller fetma? Räkna ut ditt BMI här.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: