Ange ditt sökord

Undersökningen visar att 68 procent av alla kvinnor i Sverige då och då undviker att gå på toaletten för att bajsa. Foto: Shutterstock

Undersökningen visar att 68 procent av alla kvinnor i Sverige då och då undviker att gå på toaletten för att bajsa. Foto: Shutterstock

Studie: Därför undviker 7 av 10 kvinnor toalettbesök

Toalettbesök är fortfarande något som är tabu att prata om men faktum är att för en del kan ett uteblivet toalettbesök innebära obehag och besvär.

Annons:

Det visar en undersökning kring toalettvanor och förstoppning.

Värst för unga kvinnor

Undersökningen visar att 68 procent av alla kvinnor i Sverige då och då undviker att gå på toaletten för att bajsa, detta trots att dom skulle behöva det.

Att toalettvanor och förstoppning fortfarande är tabubelagt gör situationen värst för unga kvinnor.

Känner obehag inför toalettbesök

I de äldre målgrupperna är främsta anledningen till att man undviker toalettbesök att toaletten känns ofräsch eller ohygienisk.

Bland unga kvinnor däremot är anledningen att man känner obehag på grund av att andra kan märka lukten, ljudet eller tidsåtgången man är på toaletten för att bajsa.

Undviker att gå på toaletten

Det är vanlig att man väljer att undvika toalettbesök på såväl offentliga toaletter som på arbetsplatsen. Kvinnor upplever sådana situationer som obehagliga i större utsträckning än män, exempelvis besväras dubbelt så många kvinnor av att behöva gå på toaletten på arbetsplatsen.

Men man påverkas även socialt, många undviker toalettbesök hemma hos vänner och nära hälften av de yngsta i undersökningen, 19-29 år, tycker att det inte känns bra att gå på toaletten just hemma hos en vän.

Kan leda till hård mage eller förstoppning

Oregelbundna toalettbesök eller att hoppa över att gå på toaletten när man skulle behöva kan i värsta fall leda till hård mage eller förstoppning. I undersökningen uppger 71 procent av kvinnorna och 56 procent av männen att de lider av förstoppning flera gånger om året.

För att slippa problem med hård mage eller förstoppning är regelbundna toalettvanor viktigt och därför blir det ett problem att så många anser att det är besvärande att uppsöka toalett när man behöver.

Har du långvariga besvär med förstoppning? Kontakta vården för utredning och vidare råd.

Annons:

Källor:

Undersökningen genomfördes på uppdrag av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Sanofi. Under perioden 9-12 augusti 2018 har sammanlagt 1007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor över 18 år i Sverige.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: