Ange ditt sökord

Stroke kan förebyggas med tidigare operationer

Stroke kan förebyggas med tidigare operationer

Tidigare rekommendationer att halskärlsoperationer ska utföras inom loppet av två veckor efter senaste symtom kan visa sig vara en risk.

Annons:

Ny forskning visar istället att operationen bör utföras tidigare för att undvika ytterligare insjuknande. Elias Johansson vid Umeå universitet skriver i sin avhandling att om operationerna utfördes tidigare skulle man bara i Sverige undvika 70 strokeinsjuknanden varje år.

Operera bort åderförkalkning

Stroke kan orsakas av att åderförkalkning i de främre halsartärerna släpper ifrån sig blodproppar och genom att operera bort åderförkalkningen kan man hindra att människor drabbas av stroke. Vanligtvis bör den typen av operation göras två veckor från senaste symtomet. Emil Johanssons avhandling visar dock att en av sju personer som drabbas av stroke och har konstaterad åderförkalkning drabbas av en ny stroke under de två första veckorna efter senaste symtom.

Det vill säga innan den rekommenderade tiden för en eventuell operation. Elias Johansson konstaterar att de flesta av dessa återinsjuknanden skulle kunna ha undvikits om operationen hade utförts tidigare.

Bra kan bli bättre

I dag går det betydligt snabbare att få sin halskärlsoperation även om Emil Johansson pekar på att det går att göra förbättringar. Han menar att om de halskärlsoperationer som utförts i Sverige de tre senaste åren hade utförts tidigare skulle 70 strokepatienter räddas per år.

– Patienter som nyligen insjuknas måste opereras inom några dagar för att det nya strokeinsjuknandet ska kunna undvika, säger Emilj Hohansson.

Åderförkalkning i halsartäterna innebär kan vara mycket farligt för personer som drabbats av stroke då de ökar risken att drabbas av ytterligare en stroke.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: