Ange ditt sökord

Demens är en försämring av intellektet, minnet och personligheten. Foto: Shutterstock

Demens är en försämring av intellektet, minnet och personligheten. Foto: Shutterstock

Stress kan bidra till demens

Psykologisk stress i medelåldern kan leda till utveckling av demens, särskilt Alzheimers sjukdom, senare i livet.

Annons:

Det här är den första svenska studien som följt kvinnor under 35 år som visar på ett samband mellan stress och demens. Det visar aktuell forskning från Sahlgrenska akademin.

B-vitaminer kan minska demensrisken

En ny brittisk studie visar att B-vitamin kan minska risken för demens genom möjligheten att behandla på ett tidigare stadium.

Professor David Smith, Oxford University och en av författarna till studien säger i ett uttalande ” Det här är ofantligt bra resultat, men vi behöver genomföra fler studier för att fastställa huruvida dessa typer av B-vitamin verkligen kan fördröja eller förhindra utvecklingen av Alzheimers. Det är idag svårt att rekommendera alla äldre att gå ut och köpa tillskott av B-vitamin. Men jag skulle rekommendera människor som upplever problem med minnet att diskutera det med sin läkare.”

Demens

Demens är en försämring av intellektet, minnet och personligheten. Den beror på sjukdomar och skador som drabbar hjärna, bland annat Alzheimers sjukdom. Symtomen är bland annat glömska, försämrad språklig förmåga och känslomässig avtrubbning. Demens är vanligt i Sverige, och ökar med åldern. Uppskattningsvis är cirka sju procent av Sveriges befolkning över 65 år drabbade och drygt 20 procent över 80 år är svårt demenssjuka.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: