Ange ditt sökord

Strategier för att studera TBE-virus

Strategier för att studera TBE-virus

Wessam Melik, doktorand i molekylärgenetik vid Södertörns högskola och Stockolms Universitet, har utvecklat strategier för att studera TBE-virus direkt från insamlade fästingar i Östersjöområdet.

Annons:

Han har försökt kartlägga hur viruset är utbrett runt om i Sverige samt vilket typ av TBE-virus det handlar om. 

Ökning av TBE-virus de senaste åren

De senaste åren har det skett en ökning av TBE-virus. En av anledningarna är att klimatet har blivit mildare, vilket gör att fästingarna trivs och stannar kvar längre. Den så kallade fästingsäsongen har på så vis blivit mer utdragen och fler TBE-virus förekommer. 

Flera varianter på virus

Det finns flera varianter på fästingvirus, varav det vanligaste i Sverige är Västeuropeiskt TBE.  Inte långt härifrån går det även att hitta två mer aggressiva virusvarianter. De kallas Sibirisk och ”Far Eastern” TBE.

Wessam Melik berättar att vi måste vara föreberedda när de två sistnämnda virusen breder ut sig i Sverige. Sibirisk har redan upptäckts i Finland och samtliga virustyper går att hitta i de baltiska länderna. 

Cellmiljön avgörande för virusets beteende

Utöver de nya strategierna att studera TBE-virus har Wessam Malik även upptäckt att cellmiljön spelar en stor roll för virusets aktivitet. Viruset uppträder nämligen olika beroende på vilken cellmiljö den vistas i. 

Han använder sig av TBE-virus-replikon för att undersöka replikeringen av viruset i olika cellmiljöer. Fästingar är kallblodiga så det rör sig oftast om en låg temperatur i fästingcellen där viruset får vistas. Det gör att viruset är mer passivt. TBE-virus i varmblodiga däggdjur tros öka replikeringen, som i sin tur leder till en massproduktion av viruset.

Viruset utrustat med en mekanism

Det verkar som så att viruset har en mekanism, viken hjälper replikeringen i varmblodiga däggdjursceller. Samtidigt hålls virusnivåerna tillbaka vid lägre temperaturer.  Wessam Melik menar att det kan förklara varför det tidigare har varit svårt att upptäcka TBE-virus i naturen.

Fakta om TBE-virus

TBE-virus sprids till människor via fästingbett. En smittad person riskerar att råkar ut för infektion i centrala nervsystemet, något som kan leda till hjärninflammation av allvarligare slag.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: