Ange ditt sökord

I Sverige uppskattas runt 100 000 flickor och kvinnor i åldern 13-30 år ha någon form av ätstörning. Bland pojkar och män är det runt 15 000, men mörkertalen är stora. Foto: Shutterstock

I Sverige uppskattas runt 100 000 flickor och kvinnor i åldern 13-30 år ha någon form av ätstörning. Bland pojkar och män är det runt 15 000, men mörkertalen är stora. Foto: Shutterstock

Största studien hittills om anorexia

Världens hittills största forskningsstudie om anorexia pågår just nu. Syftet är att knäcka anorexians genetiska kod och hitta vilka gener som gör att vissa människor drabbas av sjukdomen i högre utsträckning än andra. 

Annons:

Studien leds av Cynthia Bulik, en amerikansk forskare inom psykologi som enligt experterna är den främsta i världen inom ätstörningar.

Studien omfattar 26 000 blodprov

Studien, som går under namnet ANGI-projektet Anorexia Nervosa Genetics Initiative, koordineras från Karolinska institutet i Solna.

Projektet är det största hittills och ska omfatta 26 000 blodprov från män och kvinnor från Sverige, Danmark, USA, Australien och Nya Zeeland. Ena hälften av blodproverna ska tas från personer som har eller har haft anorexia och den andra hälften blodprov från personer som aldrig har haft anorexia. Dessa ska sedan jämföras och förhoppningsvis leda fram till vad som är den bakomliggande biologin till att människor drabbas av sjukdomen.

Vet man det kan man också börja utveckla effektiv medicin för att behandla sjukdomen, något som vi inte riktigt har i dag.

Ska knäcka den genetiska koden bakom anorexia

För att kunna studera sjukdomen med nya ögon har Cynthia Bulik samlat forskare inom olika fält. Tillsammans ska de knäcka den genetiska koden, för man vet efter tvillingstudier att anorexia är till hälften ärftligt. Det betyder att 50 procent av risken att utveckla sjukdomen beror på genetiska faktorer. 

I Sverige uppskattas runt 100 000 flickor och kvinnor i åldern 13-30 år ha någon form av ätstörning. Bland pojkar och män är det runt 15 000. Dock ska sägas att mörkertalen är stora, troligtvis som störst bland pojkar och män.

Cynthia Bulik säger att bara en av fyra blir helt frisk från anorexia, och en av tio dör till följd av sjukdomen. Därför måste vi hitta sätt som gör oss mycket bättre på att behandla den här sjukdomen.

Fakta anorexia

  • Anorexia nervosa är en allvarlig typ av ätstörning.
  • Personen är livrädd för att gå upp i vikt och svälter sig själv.
  • Ofta kopplar personen ihop sin viktminskning med prestation/duglighet, vilket i sig tillfälligt minskar ångest.
  • Psykiska symtom på anorexi kan vara viktfobi, förvrängd kroppsuppfattning, bantningsfixering, matfixering, depression och koncentrationssvårigheter.
  • Fysiska symtom kan vara undervikt, menstruationsbortfall för kvinnor och lägre spermaproduktion för män, låg puls, lågt blodtryck, sänkt kroppstemperatur och benskörhet.
  • Ätstörningar är förknippade med förhöjd risk för både suicid och medicinska komplikationer.
Annons:

Källor:

SVT nyheter, Frisk och fri - riksföreningen mot ätstörningar

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: