Stängda vårdplatser i sommar hotar patientsäkerheten

Stängda vårdplatser i sommar hotar patientsäkerheten

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2018-06-27
Författare: Anders Åker

 

Personalbrist leder till att var fjärde vårdplats hålls stängd under sommarveckorna.

Det visar en kartläggning som Dagens medicin har gjort.

5 000 stängda vårdplatser

Precis som tidigare år har man på landets vårdmottagningar och sjukhus haft stora bekymmer med att få ihop bemanningen under sommarveckorna. Den stora bristen gäller sjuksköterskor och även bemanningsbolagen har svårt att rekrytera.

Enligt kartläggningen förväntas därför närmare 5 000 vårdplatser hålla stängt på landet sjukhus under sommarveckorna, något som skulle kunna hota patientsäkerheten.

Uselt läge utan marginaler

Till Dagens medicin säger René Klötz, överläkare på medicinavdelningen på Hudiksvalls sjukhus att läget är "uselt" och att man där kommer att behöva ta tuffa medicinska beslut om vilka patienter som ska läggas in.

Den låga bemanningen riskerar även att leda till brister i den medicinska övervakningen och att man inte kommer att ha några marginaler.

Planering och fördelning

Även Dalarna och Västra Götalandsregionen har stora problem med bemanningen och redan i maj fick båda regionerna dra ner på verksamheten. I Dalarna kommer närmare hälften av alla vårdplatser inom kirurgi att vara öppna och såväl inom medicinska divisionen som på barnsidan kommer antalet platser att minska under sommaren.

I Västra Götalandsregionen kommer bland annat Sahlgrenska universitetssjukhuset, Kungälvs sjukhus och Södra Älvsborgs sjukhus att drabbas av ett färre antal vårdplatser under sommarmånaderna, något man hoppas kunna lösa genom planering och fördelning av personal och befintliga vårdplatser.

Tuff sommar

I Region Skåne kommer stora neddragningar ske på bland annat lasarettet i Trelleborg, Landskrona och Helsingborg samt i Lund. Till Dagens medicin påpekar man dock från regionens håll att situationen kan komma att förbättras och att man precis som förra året i så fall kan öppna fler platser.

Även Linköpings universitetssjukhus stänger ett större antal platser och Ditte Persson-Lindell, vårddirektör vid Universitetssjukhuset i Linköping, säger i en kommentar att det blir en "tidvis tuff sommar". På Gotland ökar befolkningen under sommarmånaderna och där väljer man att precis som tidigare år stänga 7 av 113 vårdplatser.

 

 

 

Veckans fråga

Blev du någon gång mobbad när du gick i skolan?

Nyhetsbrev

E-postadress