Ange ditt sökord

Spel som fungerar som

Spel som fungerar som "hjärngympa" är väldigt populära och drar in stora summor men frågan är hur effektiva de är. Foto: Shutterstock

Spel som ska träna hjärnan kan vara överskattade

Det har blivit allt mer populärt att använda kognitiva spel för att träna hjärnan. Men, det kan vara en överskattad metod.

Annons:

Det menar ett amerikanskt forskarlag.

Populära spel

Kognitiva spel ökar i popularitet och det finns ett brett utbud, som inte sällan kostar pengar, på olika mobila plattformar och datorer.

Många av tillverkarna utlovar bland annat positiva effekter som bättre minne, högre IQ och en förbättrad koncentration.

Genomgång av vetenskapliga texter

Nu har sju amerikanska psykologiforskare gått igenom 374 vetenskapliga texter. Texterna citeras på olika sätt av spelindustrin som skapar de kognitiva spelen, som de också kallas.

Resultatet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Psychology in the public interest.

Forskarna tveksamma

När det handlar om att styrka de olika påståenden kring spelens effektivitet visade det sig att bara hälften av speltillverkarna kunde citera vetenskapligt granskade studier som publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Man såg även att de företag som citerade vetenskapliga artiklar ofta gjorde det med generella påståenden istället för fakta och bevis för spelens effektivitet.

Majoriteten av studierna som spelindustrin refererade till ansåg forskarna hade stora brister. Endast ett fåtal av studierna ansågs som välgjorda och forskarna menar att det inte är sannolikt att dessa kognitiva spel, som drar in miljarder årligen, har den effekt på hjärnan som många av tillverkarna hävdar.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: