Spel som ska träna hjärnan kan vara överskattade

Spel som ska träna hjärnan kan vara överskattade

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2016-10-17
Författare: Anders Åker

Det har blivit allt mer populärt att använda kognitiva spel för att träna hjärnan. Men, det kan vara en överskattad metod.

Det menar ett amerikanskt forskarlag.

Populära spel

Kognitiva spel ökar i popularitet och det finns ett brett utbud, som inte sällan kostar pengar, på olika mobila plattformar och datorer.

Många av tillverkarna utlovar bland annat positiva effekter som bättre minne, högre IQ och en förbättrad koncentration.

Genomgång av vetenskapliga texter

Nu har sju amerikanska psykologiforskare gått igenom 374 vetenskapliga texter. Texterna citeras på olika sätt av spelindustrin som skapar de kognitiva spelen, som de också kallas.

Resultatet har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Psychology in the public interest.

Forskarna tveksamma

När det handlar om att styrka de olika påståenden kring spelens effektivitet visade det sig att bara hälften av speltillverkarna kunde citera vetenskapligt granskade studier som publicerats i vetenskapliga tidskrifter. Man såg även att de företag som citerade vetenskapliga artiklar ofta gjorde det med generella påståenden istället för fakta och bevis för spelens effektivitet.

Majoriteten av studierna som spelindustrin refererade till ansåg forskarna hade stora brister. Endast ett fåtal av studierna ansågs som välgjorda och forskarna menar att det inte är sannolikt att dessa kognitiva spel, som drar in miljarder årligen, har den effekt på hjärnan som många av tillverkarna hävdar.

 

Veckans fråga

Hur ofta känner du dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress