Ange ditt sökord

Med hjälp av den nya tekniken hoppas man kunna hjälpa patienter som exempelvis opererats för cancer. Foto: Shutterstock

Med hjälp av den nya tekniken hoppas man kunna hjälpa patienter som exempelvis opererats för cancer. Foto: Shutterstock

Snart kan odlade penisar börja testas på män

Odlade penisar skulle kunna börja testas på män redan inom fem år.

Annons:

Det rapporterar engelska The Guardian.

Hjälpa patienter

De odlade penisarna har tagits fram av forskare i USA. Tanken med de organen, som tagits fram i laboratorium, är att hjälpa personer med medfödda missbildnignar.

Man hoppas även på att kunna hjälpa patienter som har opererats för cancer eller fått skador på genitalierna. 

Odlar penisprotes

Genom att använda patientens egna celler odlar man en penisprotes. Användandet av kroppens egna celler minskar risken att kroppen stöter bort organet vilket kan vara problem vid organtransplantation från en annan person. Totalt tar processen 4-6 veckor och de tidiga testerna har visat goda resultat. 

Forskningsvärlden ser positivt på tekniken som skulle kunna innebära stora framsteg jämfört med nuvarande behandlingstrategier för män med peniscancer och traumatiska skador som i dag främst  handlar om att försöka rekonstruera en penis med hjälp av hud från underarm eller lår.

Förödande problem 

En annan patientgrupp som skulle kunna få hjälp med den nya tekniken är pojkar med tvetydiga könsorgan. På grund av bristen på tillgänglig vävnad för rekonstruktiv kirurgi får pojkar med tvetydiga ofta genomgå ett könsbyte vid födseln, vilket kan leda till psykiska problem senare i livet. Att vara genetiskt manlig men tvingas leva som en kvinna är ett förödande problem som man hoppas kunna hjälpa till med säger Anthony Atala, en av forskarna bakom den nya tekniken, till The Guardian. 

Eftersom man använder celler från patientens egen penis kommer tekniken inte lämpa sig för kvinnor som vill genomgå medicinsk könskorrigering.

Inom fem år

Om man kan få erektion med de odlade penisarna råder det delade meningar om. De amerikanska forskarna bakom tekniken menar att det ska bli möjligt medan den engelsk urologen Asif Muneer uttrycker sina tvivel till tidningen. Han menar att eftersom det är en neurologisk process som börjar i hjärnan så är frågan om det går att reproducera funktionen eller om det bara är en estetisk förbättring. 

Oavsett hoppas forskarna vid Wake forest institute for regenerative medicine i North Caroline att man får ett godkännande från FDA (Food and drug administration, motsvarighet till Läkmedelsverket) och i så fall kunna påbörja tester med de odlade penisarna på människor inom fem år.

Annons:

Källor:

The Guardian

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: