Snart blir det lättare att jämföra tandvårdspriser

Snart blir det lättare att jämföra tandvårdspriser

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Publicerad: 2019-11-04
Författare: Anders Åker

För att stärka patientens ställning och öka konkurrensen på tandvårdsmarknaden kommer snart en ny prisjämförelsesajt lanseras på uppdrag av regeringen.

Uppdraget att skapa den nya hemsidan, tandpriskollen.se, har gått till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV).

Stora prisskillnader

Då det är fri prissättning inom tandvård kan priserna skilja sig ganska ordentligt, både inom landet men även inom städer och regioner. Det har inte heller varit helt lätt att som konsument och patient bilda sig en uppfattning om prisbilden som kan skilja sig åt med flera tusenlappar.  

Till Ekot säger Maria Bjurö, kommunikationschef vid TLV, att man tycker det är viktigt att öka just medvetenheten om att priserna skiljer sig i tandvården. Tanken bakom satsningen är att man vill stärka patienternas ställning och öka konkurrensen på tandvårdsmarknaden.

Initiativ från regeringen

Initiativet till prisjämförelsesajten kommer från regeringen och de priser som man presenterar på Tandpriskollen.se hämtas från Försäkringskassan. Systemet kommer att fungera så att de mottagningar som är anslutna till statliga tandvårdsstödet finns med, vilket är i stort sett alla mottagningar i landet.

Tjänsten som är nationellt täckande och omfattar större delen av tandvården lanseras i mitten av december.

 

Veckans fråga

Har den rådande situationen bidragit till att du känner dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress