Ange ditt sökord

En mobilapp och tusentals ihopkopplade telefoner ska hjälpa forskare att söka svaret på hur alzheimers sjukdom uppstår. Foto: Shutterstock

En mobilapp och tusentals ihopkopplade telefoner ska hjälpa forskare att söka svaret på hur alzheimers sjukdom uppstår. Foto: Shutterstock

Smarta telefoner hjälper Alzheimerforskning

Kan en simuleringsmodell tala om för oss vad det är som ger upphov till bröstcancer och alzheimer? Den förhoppningen har Vijay Pande, professor i kemi vid Stanford University i USA. 

Annons:

Vijay Pande har sedan början av 2000-talet arbetat med en simuleringsmodell som ska möjliggöra studier på hur kroppens proteiner veckas, vilket i sin tur ska ge svar på hur bröstcancer och demenssjukdomen alzheimer uppstår.

Tar hjälp av smarta telefoner

Modellen, som kräver en stor mängd processorkraft, ska ta hjälp av smarta telefoner. I ett pressmeddelande på Stanford Universitys hemsida menar Vijay Pande att det finns riktig kraftfulla mobiltelefoner i dag, vars processorkraft kan utnyttjas och användas på ett effektivt sätt. 

Folding@home-projektet

Forskarna har tidigare utvecklat ett nätverk med 150 000 ihopkopplade datorer. Som om inte det gav nog med processorkraft har teknikföretaget Sony även tagit fram en ny mobilapplikation till Android. Med applikationen kan man koppla ihop tusentals telefoner i deras Xperia-serie och därigenom låta dem bidra med ytterligare processorkraft till det stora projektet som går under namnet folding@home.

Endast betaversion hittills

Om din telefon är en utav dessa ihopkopplade mobiler, betyder det att den skulle kunna vara med i arbetet att bota Alzheimers sjukdom. Det menar en PR manager i en bloggpost på Sonys hemsida. I samma bloggpost uppges att en halv miljon användare av appen skulle fördubbla kapaciteten i nätverket för folding@home.

Än så länge finns mobilapplikationen bara som en betaversion för Sonys Xperiatelefoner, men tanken är att den under 2015 även ska finnas tillgänglig för andra Androidtelefoner med version 4.4 eller senare. 

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: