Ange ditt sökord

Små hjältar: “Nu siktar jag på att vara tillbaka”

Små hjältar: “Nu siktar jag på att vara tillbaka”

I vår serie "små hjältar" i samarbete med Barncancerfonden låter vi barn komma till tals och berätta om sin cancer. Den här veckan delar Marcus Käll med sig av sin berättelse.

Annons:

Marcus är sist ut av barnen som har delat sina berättelser under september som är barncancermånaden.

Nu siktar jag på att vara tillbaka

“Just nu ligger jag inne på sjukhuset. Det är min sista behandling, av tolv. Jag mår illa direkt jag kliver in på sjukhuset, och det kommer och går så länge jag är kvar här.

Det känns ungefär som att vara åksjuk, fast värre. Jag får medicin mot illamåendet, men problemet är att jag blir väldigt dåsig av medicinen mot illamåendet, vilket inte heller är så kul. Jag försöker dricka mycket citronvatten eller bara fokusera på annat, för att illamåendet ska gå över.

Min diagnos heter klarcellssarkom och jag fick den när jag var 11 år. Jag hade ont i magen, i njurtrakten där tumören satt, och hade också hög feber som inte gav med sig. Efter en massa prover och ett ultraljud av magen upptäcktes tumören. Jag opererades, strålades och nu behandlas jag med cytostatika för förhoppningsvis sista gången.

Innan jag blev sjuk spelade jag hockey i Spånga, men eftersom jag inte orkade träna ordentligt så tog jag ett uppehåll. Nu siktar jag på att vara tillbaka till när barmarksträningen drar igång i höst. Annars spelar jag fiol och på sjukhuset har jag sett på mycket film. Skolan har jag kunnat gå till i stort sett varje dag den senaste tiden, jag gillar matte och NO bäst. Men jag tycker faktiskt att alla ämnen är ganska roliga.”

Marcus Käll

Det här är Marcus Käll

Ålder: 12 år.
Bor: I Spånga.
Familj
: Mamma Maria, pappa Stephan och så hela tjocka släkten.
Gillar
: Hockey, innebandy och fiol.
Diagnos
: Klarcellssarkom i juni 2015. Fick tolfte behandlingen med cytostatika i maj 2016.

Freja mår idag bra, men visste du att 20 procent av alla barn som drabbas av cancer inte överlever? För att nå målet att inga barn ska dö av cancer behövs mer forskning, forskning som behöver bidrag. Vill du vara med och bidra? Klicka på Barncancerfondens logo nedan.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: