Ange ditt sökord

Att skilsmässa har större påverkan på kvinnor förklarar forskarna med att kvinnor upplever en större psykologisk stress. Foto: Shutterstock

Att skilsmässa har större påverkan på kvinnor förklarar forskarna med att kvinnor upplever en större psykologisk stress. Foto: Shutterstock

Skilsmässa kan leda till hjärtattack

Risken att drabbas av hjärtattack efter en skilsmässa är större för kvinnor än vad den är för män. Det visar en ny amerikansk studie.

Annons:

Enligt den färska studien löper kvinnor hela 24 procents högre risk för hjärtattack efter en separation, rapporterar Metro. Det förklarar forskarna med att kvinnor upplever en större psykologisk stress, vilket leder till försämrat immunförsvar.

Män inte lika känslomässigt och ekonomiskt utsatta

Att en skilsmässa har större påverkan på kvinnan har man även kunnat se i tidigare studier. Män får inte samma känslomässiga ångest och är inte heller lika utsatta för att drabbas av ekonomiska svårigheter som kvinnor. 

Matthew E Dupr-re, författare till studien, poängterar även till nyhetsbyrån Reuters att män har lättare för att gifta om sig.

15 000 personer studerades under 8 år

I studien, som en forskargrupp vid Duke university i USA genomförde, ingick 15 000 personer i 45-80 års ålder som studerades mellan åren 1992 och 2010. Vid studien slut hade en tredjedel av deltagarna gått igenom minst en skilsmässa.

Dubbla skilsmässor ökade risken

Forskarna kunde se att efter en skilsmässa var risken för hjärtattack 24 procent högre för kvinnor. Vid dubbla skilsmässor steg denna siffra till 77 procent. Detta är att jämföra med män som löpte 10 procent större risk vid en skilsmässa och 30 procent vid två skilsmässor. Det är alltså stora skillnader mellan de båda könen hur stor påverkan det blir när ett par separerar.

 
Annons:

Källor:

Metro

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: