Ange ditt sökord

Det finns en rad olika faktorer som framkallar den numera så typiska ”höstförkylningen”. Foto: Shutterstock

Det finns en rad olika faktorer som framkallar den numera så typiska ”höstförkylningen”. Foto: Shutterstock

Personer som hör till riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Det bör göras innan säsongen drar igång, det vill säga helst under hösten. Foto: Shutterstock

Personer som hör till riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Det bör göras innan säsongen drar igång, det vill säga helst under hösten. Foto: Shutterstock

Lika väl att man som frisk bör undvika kontakt med redan förkylda bör man som förkyld undvika kontakt med friska personer. Man gör ingen på jobbet en tjänst om du i 38,5, eller högre, graders feber släpar sig till jobbet. Foto: Shutterstock

Lika väl att man som frisk bör undvika kontakt med redan förkylda bör man som förkyld undvika kontakt med friska personer. Man gör ingen på jobbet en tjänst om du i 38,5, eller högre, graders feber släpar sig till jobbet. Foto: Shutterstock

Skillnaden på förkylning och influensa – så undviker du att bli sjuk!

Med över 400 förkylningsvirus är det inte så konstigt att förkylningar har blivit en del av våra liv och vår vardag. I dagens samhälle är vi alltmer rörliga och att undvika kontakt med människor är snudd på omöjligt, därför blir det en fråga om att förebygga förkylningar mer än att undvika.

Annons:

Det handlar om att ta hand om sin egen kropp och sitt välbefinnande, våga stanna hemma från jobbet när man känner sig sjuk. Samtidigt behöver vi inse att barn drabbas oftare av förkylningar och att föräldrar och familjer med barn har en stor risk att själva bli förkylda vilket i sin tur leder till att de vuxna i familjen i kontakt med andra vuxna sprider viruset vidare. Tillhör man en riskgrupp bör man även ta överväga att vaccinera sig mot säsongsinfluensan.

“Höstförkylningen”

Det finns en rad olika faktorer som framkallar den numera så typiska ”höstförkylningen”. Många trängs på bussar och i tunnelbana och en del har barn som vistas i miljöer där bacillerna frodas. Att man drabbas av en förkylning grundar sig i ett, av många, virus. Anledningen till att förkylningar sprids så snabbt och effektivt beror bland annat på att förkylningen är som mest smittsam i början av sjukdomsförloppet då den även är minst framträdande för den som har fått viruset.

Kombinationen gör att även om vi inte känner oss sjuka så går vi runt och sprider viruset. Att man börjar reagera är ofta ett tecken på att kroppen börjar slå tillbaka snarare än att man precis fick viruset.

Anfaller immunförsvaret

Förkylningsviruset anfaller vårt immunförsvar och om vi har tur lyckas kroppen slå tillbaka utan att vi märker det. Har vi däremot otur blir vi förkylda. Det finns inte bara ett utan över 400 olika förkylningsvirus och det är luftburet. Det innebär att när vi hostar, nyser eller andas ut så sprider vi förkylningsviruset med lätta – ett envist litet virus som överlever i cirka 7 timmar utanför kroppen. Förkylningsvirus sprids också via direktkontakt, något som stod klart i samband med att svininfluensan blev uppmärksammad. Alltfler började ta hand om sin hygien, tvättade och spritade händerna samt tänkte efter innan vi hälsade och skakade i hand, var för närgången och tog i olika ytor som handtag och räcken. Allt detta gjorde att vi begränsade inte bara svininfluensaviruset utan även mer vanliga förkylningsvirus.

Nu är inte det här något som vi ska sluta med bara för att svininfluensan inte fick ett stort utbrott, hygien är en stor del i förebyggandet av förkylningsvirus.

Skillnad mellan förkylning och influensa

Förkylning är mycket vanligt förekommande och alla människor upplever minst en gång en förkylning – och eftersom den många gånger drabbar en stor del av befolkningen under samma period blir den även en samhällskostnad. Förkylningar återkommer rejält ett par gånger om året och håller vanligtvis i sig i allt från 3–14 dagar, ibland längre innan symtomen är helt borta. En förkylning innebär oftast att man känner sig trött, kittlig i halsen, har huvudvärk, feber och blir snuvig.

Förkylningen kommer smygande medan influensan är mer rakt på. Symtomen påminner om varandra men tecken på influensa kan innebära en mer allvarlig och långvarig form av exempelvis feber. Influensan har oftast även en längre sjukdomsperiod än en förkylning och kännetecknas i många fall som en plötslig värk i hela kroppen och hög feber som slår till snabbt. Har man symtom som hållit i sig en längre tid (feber över en vecka, långvarig hosta, huvudvärk med mera), är allvarliga eller om man känner att förkylningen påverkar kroppen mer än den kanske borde, ta kontakt med vården. Det gäller också om man är osäker kring något som rör förkylning i samband med barn och äldre.

Symtom vid förkylning respektive influensa

 • Rinnig snuva, som efter några dagar kan bli tjock och gulgrön
 • Huvudvärk
 • Ont i halsen
 • Hosta
 • Nysningar
 • Trötthet och lindrigare feber är vanligt
 • Tryckkänsla över bihålorna och lockkänsla i öronen

Även influensa orsakas av virus, men av helt andra än de som ger förkylning. Influensa börjar ofta mycket plötsligt, där man under loppet av några timmar börjar känna sig ordentligt sjuk.

Symtom vid influensa

 • Frossa
 • Snabbt stigande feber
 • Ont i kroppen
 • Huvudvärk
 • Ofta hosta

Generellt är influensa en kraftigare infektion än förkylning. Vanligen är sjukdomen hanterbar för dem som i övrigt är friska, för personer i riskgrupper kan dock influensa vara livshotande. Influensa är alltså en allvarlig sjukdom för framför allt äldre personer, men också för vuxna och barn som har vissa andra sjukdomar, som svår astma eller kol.

Vaccination rekommenderas

Personer som hör till riskgrupper rekommenderas att vaccinera sig mot säsongsinfluensa. Det bör göras innan säsongen drar igång, det vill säga helst under hösten.

För att få ett riktigt skydd behöver vaccinationen tas varje år, eftersom influensaviruset ändrar sig lite mellan säsongerna. Därför behöver du som ingår i någon av riskgrupperna varje år få skydd mot den aktuella influensa som cirkulerar. Vuxna och barn som är friska behöver i regel inte vaccinera sig, undantaget gäller om man ofta vistas i närheten av personer som tillhör riskgruppen, då kan man överväga vaccination även om man själv inte tillhör en riskgrupp.

Till riskgrupperna räknas du om något av följande stämmer in på dig

 • du är äldre än 65 år
 • du har en hjärt- eller lungsjukdom
 • du har svårbehandlad diabetes med höga blodsockervärden
 • du har nedsatt infektionsförsvar av annan orsak
 • du har en kronisk lever- eller njursjukdom
 • du är mycket kraftigt överviktig
 • du har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen
 • du är gravid
 • du är barn och har flerfunktionshinder

Ta hand om din kropp vid förkylning

Har man väl blivit förkyld behöver man ta hand om sin kropp. Få ordentligt med sömn och låt kroppen få strida i lugn och ro. När man stressar, är uppe och springer eller anstränger sig påfrestar man kroppen ytterligare än utöver den infektion som man redan har. Att tillåta sig själv att vara sjuk kan hjälpa till att bli frisk snabbare. Det finns allt från värktabletter till naturläkemedel och nässpray att ta till när man är förkyld. Var noga med att följa anvisningarna och använd dessa som ett komplement till förkylningens olika delar. Nässpray ska exempelvis enbart användas under begränsad tid. Många läkare rekommenderar nässköljning som behandling då det kan lindra exempelvis nästäppa och halsont men även nysningar och irritation. Nässkölj spolar rent, löser upp tjockt snor och kan göra det lättare att snyta sig.

Feber, hosta och snor orsakar att kroppen gör sig av med vätska. Då måste man vara noga med att fylla på och dricka mycket vatten för att inte drabbas av vätskebrist. Det kan även kännas skönt för halsen om man drabbats av exempelvis hosta att dricka något varmt som te (även om detta i sin tur är vätskedrivande och inte innebär att man inte ska dricka vatten också). Man ska vara försiktiga om en sjuk kropp, använda mjuka kläder om man känner sig öm, använda filtar och täcken när man fryser och mjuka näsdukar när man snyter sig (för att slippa fnasig hud vid näsan).

Stanna hemma vid förkylning

Lika väl att man som frisk bör undvika kontakt med redan förkylda bör man som förkyld undvika kontakt med friska personer. Man gör ingen på jobbet en tjänst om du i 38,5, eller högre, graders feber släpar sig till jobbet, inte heller bör eller ska man umgås med riktigt små barn, äldre eller infektionskänsliga om man vet med sig att du är förkyld. Om man bara känner lätt symtom är det alltid artigare att ursäkta sig att man inte skakar hand med att man har en begynnande förkylning än att föra smittan vidare.

Att visa hänsyn till andra under sin förkylning är viktigt och ännu viktigare är att man visar hänsyn till sin kropp som i sin strid mot viruset behöver näring och kraft som den får av mat, vätska och sömn. Att resa, träna och stressa kroppen mer än man behöver påverkar enbart negativt, sätta kroppen främst genom att ta det lugnt och låta kroppen läka ut förkylningen.

Så förebygger du förkylning

Förkylningsvirus är effektiva, sprider sig snabbt och det finns ingen mirakelkur som garanterar att du slipper förkylning. Däremot finns det några förebyggande åtgärder som kan minska risken.

 • Hygien – Att tvätta händerna, och sprita dom efteråt är en bra åtgärd för att undvika förkylning.
 • Klä dig varmt – Det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder och visst är det så att kyla bidrar till att öka risken att drabbas av förkylning. Så klä dig varmt när temperaturen faller så ökar chansen att du håller dig frisk!
 • Pilla inte i ansiktet – Det är omöjligt att komma ifrån att händerna är i kontakt med bacillinfekterade ytor. Mobiltelefoner, dörrhandtag, tangentbord, pengar och så vidare är alla ytor med mycket baciller så ett bra sätt att undvika förkylning är att inte bita på naglarna eller pilla med händerna i närheten av ögon, näsa och mun.
 • Undvik stress/Få ordentligt med sömn – Även i vanliga fall är det rekommenderat för hälsans skull att undvika stress och få ordentligt med sömn – i samband med att man känner sig ”krasslig” är det viktigt att inte hetsa kroppen eller trötta ut den utan ge den en ärlig chans att bekämpa förkylningsviruset och hålla dig frisk.
 • Ät och drick – Att äta ordentligt och få i sig mycket vätska är viktigt när du vill ladda batterierna kroppen och undvika sjukdomar.
 • Undvik att träffa folk som redan är förkylda – Förkylning är så vanligt är det näst intill omöjligt att undvika att möta människor som bär på viruset vare sig det har slagit ut helt eller enbart ligger latent i kroppen. Det du däremot kan göra är att undvika mer kontakt än du behöver. Vet du om att en kollega eller vän är förkyld löper du större risk att drabbas själv om ni umgås nära. Tipset är att helt enkelt låta bli onödigt närgången kroppskontakt i förkylningstider!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: