Ange ditt sökord

Skiftarbetare riskerar diabetes

Skiftarbetare riskerar diabetes

Samhället och företagen kräver att fler och fler arbetar på obekväma arbetstider såsom kvällar, nätter och helger för att samhällstjänster och företag skall fungera effektivt samt hålla hög kvalitet.

Annons:

Många unga ser skiftarbete som en kortvarig tjänst i början av karriären, medan man exempelvis inom sjukvården kräver bemanning nattetid. En rubbad sömncykel påverkar kroppens ämnesomsättning och kan i värsta fall leda till diabetes.

Ny studie gällande skiftarbete

En amerikansk studie visar på vad som händer i kroppen när vi sover. Studien bygger på en grupp friska personer som fått leva med andra sömnvanor. Under fem veckor fick de sova fem och en halv timme per natt och ställa om sig så att vårt normala 24-timmars dygn blev istället en 28-timmars cykel. Detta för att det skulle kunna jämföras med en skiftarbetares dygnsrytm.

Tidigare forskning har redan bekräftat ett samband mellan sömnbrist och fetma. 

Resultatet av studien

Jan-Erik Broman som är sömnutredare vid Akademiska sjukhuset har tagit del av studien och bekräftar att det är viktigt att vi sover ordentligt och att sömnen sker under natten. För studien gav två tydliga resultat. Kroppens ämnesomsättning gick ned och insulinproduktionen minskade, vilket medförde att sockerhalten i blodet ökade kraftigt. För vissa personer var det så pass allvarligt att det gick att jämföra med ett förstudium till diabetes typ 2.

Broman påpekar dock att man behöver lägga mer tid på forskning på detta område och menar att det inte går att jämföra sådana här experiment med skiftarbetares vardag. Men att man som skiftarbetare bör vara medveten om att det kan påverka sin hälsa negativt. 

 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: