Ange ditt sökord

En särskilt utsatt grupp är tonåringar som allt oftare drabbas av skabb. Foto: Shutterstock

En särskilt utsatt grupp är tonåringar som allt oftare drabbas av skabb. Foto: Shutterstock

Skabb allt vanligare bland svenska tonåringar

Under vinterhalvåret vistas vi extra mycket inomhus. Men det är inte bara vi människor som trivs att umgås i hemmets varma vrå.

Annons:

Även skabbdjuren tycker om när vi sitter nära och gnider våra kroppar mot varandra.

Tonåringar särskilt utsatta

En särskilt utsatt grupp är tonåringar som allt oftare drabbas av skabb. Ökningen beror antagligen på att de vistas mer inomhus än för tio år sedan. 

-Tonåringar sitter ofta nära varandra. Det  är heller inte ovanligt att de delar säng med varandra, särskilt när de är ute och reser. Det säger Lill-Marie Persson, överläkare vid hudkliniken på Skaraborgs Sjukhus i Skövde.

Samtidigt är sjukdomen svår att upptäcka och diagnostisera. Läkare i öppenvården missar ofta symptomen och antalet skabbfall som kommer till hudklinikerna har ökat de senaste åren. 

Smittar genom kroppskontakt

Skabb smittar genom nära kroppskontakt med andra.  Den vanligaste smittvägen är mellan barn och föräldrar, barn till barn eller via sexpartners. En grupp är också tonåringar, även pojkar. Tidigare var skabb vanligare bland flickor eftersom de oftare delar säng än pojkarna.

– Men att vi nu också ser fler tonårspojkar kan bero på att de sitter nära varandra vid datorer och TV-spel.En annan riskgrupp är yngre barn som går på förskola och därigenom har många kontaktytor. Det kan också vara att föräldrarna är separerade och barnen växelbor hos olika familjer. På så sätt har barnen nära kroppkontakt med fler personer än vad som var vanligt tidigare, säger Lill-Marie Persson.

Symtom

Symtom på skabb är klåda. Men är det första gången man drabbas kan det dröja upp till sex veckor innan det börjar klia. På den tiden hinner flera ägg kläckas och utvecklas.

Att det kliar beror på en överkänslighetsreaktion i huden. Den som haft skabb tidigare känner ofta av klådan snabbare.   

Det är viktigt med korrekt diagnos, det vill säga, att man hittar ett levande skabbdjur innan behandlingen påbörjas. När den som först fått sin diagnos säkerställd behandlas alla nära kontakter samtidigt för att förhindra att smittan går runt.  Man kan ha skabb utan att uppvisa symptom.      

Feldiagnostiseras ofta

– Att diagnostisera skabb är svårt och kräver ett tränat öga och gott om tid. Sjukdomen felbedöms därför ofta i öppenvården. En anledning är att diagnosmetoderna är desamma som på 1600-talet. Fortfarande används en nål för att hitta och peta fram ett levandedjur. Den enda skillnaden är att läkarna idag har förstoringsglas med ljus i till sin hjälp.

Lill-Marie Persson menar därför att det nu brådskar att få fram ett skabb test.  Idag är ett blodprov i Australien under utprovning.

Förväxlas med eksem och allergi

Skabb förväxlas ofta med eksem eller allergier.  Det är inte ovanligt att patienten enbart får kortisonsalvor och klådstillande preparat utskrivet. Många drabbade går därför onödigt länge utan rätt behandling.

För att bli av med sjukdomen krävs ett parasitdödande preparat som smörjs in över hela kroppen förutom huvudet. Hos spädbarn behandlas även huvudet. Preparatet finns att köpa receptfritt på apoteket.

– Behandlas inte skabb kan den svåra klådan ge rivmärken och sår som i sin tur kan bli infekterade med bakterier. Förutom det egna lidandet så är skabb smittsamt. Eftersom djuren inte försvinner av sig själva är det viktigt att snabbt få rätt diagnos och behandling, säger Lill-Marie Persson.

Fakta

  • Skabbdjuret är ett kvalster, släkt med spindlar. Djuret är svårt att se med blotta ögat. Honorna gräver gångar i överhuden och kan lägga 2-3 ägg om dagen. Under en levnadstid blir det ungefär 10-25 ägg. Efter 3-4 dagar kläcks äggen och larverna kryper upp på hudytan där de gör en liten ficka. Här fortsätter larverna att utvecklas och parar sig så småningom. Medan hanarna dör efter parningen fortsätter honorna att gräva gångar och lägga ägg.
  • Skabbgångarna hittas lättast på händerna, vid handlederna, mellan fingrarna. På armbågar och kring naveln och fotsulorna. På övriga kroppen kan man se rivmärken, eksemliknande utslag och små knottror beroende på den allergiska reaktion som uppstår av djuren. Hos män uppstår irritationen även runt könsorgan och säte medan man hos kvinnor kan man hitta knottror och rivmärken runt bröstvårtorna. 
  • Preparat mot skabb finns att köpa receptfritt på apoteket.

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: