Ange ditt sökord

Sjuksköterskan misstänks ha smittats av ebola i Sierra Leone och förs nu till specialenheten i Linköping. Foto: Läkartidningen

Sjuksköterskan misstänks ha smittats av ebola i Sierra Leone och förs nu till specialenheten i Linköping. Foto: Läkartidningen

Sjuksköterska i Sverige undersöks för ebola

En svensk sjuksköterska som misstänks ha smittats av ebola i Sierra Leone friskförklarades först men har nu tagits in till sjukhus igen.

Annons:

Till Sveriges television säger Sara Frostberg Lowery vid Region Skånes pressjour att kvinnan har uppvisat symtom som skulle kunna tyda på ebola.

Förts till Malmö

I ett första skede har sjuksköterskan fått åka till Universitetssjukhuset i Malmö. Där tog man beslut om hon ska åka till högisoleringsenheten i Linköping.Transporten sker med en specialambulans för högsta tänkbara säkerhet och under morgonen har fyra ur personalen packat den specialambulans som ska hämta kvinnan från Universitetssjukhuset i Malmö

På Universitetssjukhuset i Linköping förbereder man sig på att ta emot kvinnan på högisoleringsenheten och hålla henne isolerad medan provtagning sker, säger chefläkare AnnSofie Sommer i ett uttalande på landstingets webb.

Evakuerades från Sierra Leone

För två dagar sedan kom sjuksköterskan till Universitetssjukhuset i Malmö efter att ha evakuerats från SIerra Leone där hon deltog i hjälparbetet.

Under arbetet ska hon ha exponerats för koncentrerad klorlösning som trängt in mellan flera lager av skyddshandskar och även orsakat frätskador på huden. På grund av att klorlösningen trängde in mellan lagren i skyddsdräkten förelåg en risk att hon smittats av ebola och därför togs beslutet att flyga hem henne.

Friskförklarades

Väl hemma friskförklarades sjuksköterskan under söndagen då man inte kunde se några tecken på ebolasmitta, man tog vid tillfället inte heller några tester för ebola eftersom dt inte fanns några symtom.

Vilka symtom kvinnan nu uppvisat kan man inte gå in på då det råder patientsekretess men man kommer nu att ta de tester som finns för att få svar på om hon har ebola eller inte. Hon beräknas enligt Landstingets pressekreterare Bodil Knuthammar anlända till sjukhuset i Linköping sent under eftermiddagen som tidigast.

Uppdatering 2015-01-12 Efter noggranna undersökningar och tester har det visat sig att kvinnan i det aktuella fallet inte har drabbats av ebola, det säger ansvariga myndigheter. 

Annons:

Källor:

Svt, Svt Östnytt

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: