Ange ditt sökord

WHO tror sig se en ljusning i det pågående utbrottet av ebola men många barn har lämnats föräldralösa till följd av epidemin i Västafrika. Foto: Shutterstock

WHO tror sig se en ljusning i det pågående utbrottet av ebola men många barn har lämnats föräldralösa till följd av epidemin i Västafrika. Foto: Shutterstock

WHO: Spridningen av ebola verkar avta

Nu verkar det som att det pågående utbrottet av ebola i Västafrika, som är det värsta hitills, bromsar in. Och orsaken tros vara något så viktigt som utbildning och kunskap om just ebola och hur det smittar.

Annons:

Det säger Världshälsoorganisationen, WHO, som nu skymtar en ljusning i det pågående utbrottet i Västafrika.

Tyder på en inbromsning

Hälften av alla ebolafall har rapporterats i Liberia och enligt WHO minskar antalet insuknande i landet vilket kan tyda på en inbromsning.

Bara den senaste veckan kan antalet insjuknade ha minskat med upp till 25 procent enligt Bruce Aylward, vice generaldirektör på WHO. Att det sker i just Liberia gör uppgifterna mycket positiva anser WHO. 

Tomma sängar 

Ett tydligt tecken på att smittan avtar är att det för första gången finns tomma sängar på de specialsjukhus för ebolapatienter som inrättats i Liberia. 

Antalet konstaterade fall genom laboratorietester har planat ut och Liberias gravgrävare har tagit emot färre döda kroppar de senaste veckorna. 

Utbildningsinsatser påverkar

WHO tror att inbromsningen beror på de massiva satsningar på utbildning man har genomfört där invånare lär sig undvika smitta, hur man isolerar de smittade och hur de döda begravs på ett säkert sätt. 

Enligt Bruce Aylward har den här utbildningsinsatsen förmodligen gett de positiva resultat man nu kan se. 

Kan vända igen

Samtidigt höjer Aylward ett varningens finger och menar att situationen kan vända igen då det inte är första gången det kommer rapporter på avtagande smittspridning. Det är dock första gången det har funnits så tydliga tecken på att det är på väg att vända. 

Över 5 000 har dött och 13 703 har hittills insjuknat under utbrottet av ebola i Västafrika.

Allt fler barn lämnas ensamma i spåren av ebola

Den pågående katastrofen slår hårt mot barn som separerats från sina föräldrar. Dessa barn har svårt att göra sina röster hörda och i en tid av knappa resurser prioriteras deras behov minst. Antalet övergivna flickor och pojkar stiger i de drabbade länderna på grund av att familjemedlemmar gått bort i ebola. Men även för att barn överges av sina släktingar i rädsla för att de ska föra smittan vidare. 

– Ebola är inte längre ett regionalt problem, det är på väg att bli en hälsokris av globala dimensioner. Som vanligt är barn bland dem som drabbas svårast vid katastrofer, säger Pia Stavås Meier, programchef för Plan Sverige.

Övergivna barn lämnas till att klara sig själva i katastrofen. De existerande barnhemmen är överbelastade och personalen underbemannad vilket gör barnen extremt sårbara och sätter dem i risk för sexuellt våld och utnyttjande.

– Det här är värre än krig. Allt har stannat av. Barnen får ingen utbildning eftersom skolor och universitet har stängt. Företagen har avstannat, staden töms när människor flyr härifrån, säger Mamadee Kamara, socialarbetare i Lofa County i Liberia.

Fakta: Så kan du ge ditt stöd

SMS:a KATASTROF eller KATASTROF100 till 72910 så skänker du 50 kr resp. 100 kr

Du kan även köpa en en gåva i Plans gåvoshop och läsa mer på deras hemsida.

Annons:

Källor:

WHO, AP, Plan Sverige

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: