Ange ditt sökord

TV4:s nya dramaserie

TV4:s nya dramaserie "Syrror" har mött kritik från verklighetens sjuksköterskor, bland annat för att den är orealistiskt. Foto: Shutterstock

Sjukhusserie får kritik av verklighetens sjuksköterskor

Dramaserien ”Syrror” har nyligen haft premiär på TV4, men enligt Dagens Medicin är verklighetens sjuksköterskor kritiska mot hur serien skildrar deras vardag. 

Annons:

Dagens Medicin har bland annat varit i kontakt med Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet avdelning Västerbotten, som bland annat gått ut på Twitter och kallat serien ett ”skämt”. 

Orealistisk skildring 

Bland annat menar Jenny Olsson att serien inte är realistisk, vilket även andra på Twitter anser. En person frågade sig till exempel vilken sorts utbildning och tjänst man har om man får jobba på akuten, iva och operation samtidigt. 

På TV4 tar man däremot kritiken med ro och seriens producent Elin Kvist svarar att man har varit väl medveten om att serien gör avkall på vissa saker, detta för att skapa en nerv.

Utspelar sig i en fiktiv värld

Ett dramaturgiskt knep är exempelvis att man låtit det råda en tydlig hierarki på sjukhuset och att det finns en konflikt mellan manliga och kvinnliga sjuksköterskor. Elin Kvist vill dock poängtera att det är i deras fiktiva värld och inte sagt att det är så på alla sjukhus.

Elin Kvist berättar att det har funnits medicinska sakkunniga på plats under hela processen. Redan under manusstadiet fanns det medicinskt sakkunniga med och en sjuksköterska var med både under inspelningen och i efterbearbetningen. 

Anser att titeln är ett hån

Annan kritik som TV4-serien fått möta är för själva titeln: ”Syrror”, något som Jenny Olsson beskriver som ett hån. 

Elin Kvist motiverar seriens titel med att man ville trycka på systerskapet mellan de fyra huvudkaraktärerna och att man ville lyfta fram sjuksköterskor istället för läkare. Titeln valdes också för att locka intresse och ge förståelse för handlingen. 

Förståelse för brister i tekniska detaljer 

Att miljön blev just på ett sjukhus är för att formatet passar för tv, det är mycket som står på spel hela tiden, men också att det finns ett varmt omhändertagande. 

Trots det har Elin Kvist förståelse för att man kan tycka att en del tekniska detaljer inte har återspeglats på rätt sätt. Däremot så tycker hon att man har lyckats fånga sjuksköterskornas fysiska och psykiska ansträngning. Just den känslan hoppas hon att serien förmedlar, samt att man visar vilket fantastiskt jobb som alla sjuksköterskor faktiskt gör. 

Annons:

Källor:

Dagens Medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: