Ange ditt sökord

Sex är underbart och Katerina Janouch sätter fingret på hur vi ska hålla det ... Foto: Shutterstock

Sex är underbart och Katerina Janouch sätter fingret på hur vi ska hålla det ... Foto: Shutterstock

Sexdebuten – det är nu det händer! Exklusiv krönika signerad Katerina Janouch

För dig som är nervös inför första gången eller har någon i din närhet som är i åldern för sexdebuten.

Annons:

Sommar, sol, kärlek och pirr. Tänk om det är nu det händer? Det där du nog funderat en hel del på men aldrig riktigt varit med om. Varit nära, kanske, men inte hela vägen. Inte än.

Jag pratar om din sexdebut förstås. Om starten på ditt sexliv. Inte bara kyssar och kramar och pill och smek, utan också det andra, det första samlaget. Sånt som känns rätt när lusten vaknar, när viljan att vara nära är stark. Sånt som kommer ur nyfikenhet och förälskelse. Ur attraktion och spännande möten.

Romantik, lek – och ansvar
Men sex är inte bara romantik och lek. Sex är också ett ansvar, både gentemot dig själv men även mot den du är tillsammans med. Sex på rätt sätt får dig att blomma i kapp med sommarängen, får dig att känna dig stark, får dig att växa. Får dig att vilja kyssa hela världen. Wow! Kan det kännas så här häftigt? Absolut. Följ bara några enkla spelregler så kan det bli hur bra som helst.

Virus och bakterier – sexets tråkiga baksida
Först och främst: Tänk skydd. Kroppens slemhinnor, främst ditt kön, är en port in i dig. Den här vägen kan en del oönskade virus och bakterier ta sig in och du vet egentligen ingenting om den du har sex med. P-piller för tjejen räcker inte, de skyddar mot en graviditet men inte mot någon sexuellt överförbar sjukdom. Klamydia, kondylom, gonorré, herpes, HIV är en familj ganska otrevliga kumpaner som alla gärna vill så följe med dig – om du bjuder in dem. De är sexets tråkiga baksida och lurar vid varje oskyddat samlag. Ge dem inte chansen att sätta tänderna i dig.

Kondylom – äntligen finns det vaccin!
En bra nyhet som fortfarande inte många känner till är att forskningen gått framåt rejält när det handlar om i alla fall en sexuellt överförbar sjukdom, och det är kondylom. Könsvårtor som är jobbiga att få och svåra att bli av med. Idag finns vaccin för både killar och tjejer, vilket gör att vi på sikt kan utrota i alla fall en av skurkarna i könssjukdomsfamiljen. Som bonus kan sägas att det är samma vaccin som även skyddar mot livmoderhalscancer. Ju fler ungdomar som vaccinerar sig, desto större hälsovinster alltså.

Kondom, din bästa preventivmedelskompis
Kondom är annars ett enkelt sätt att säga nej både till könssjukdomar och till oönskade graviditeter. Den ska användas vid varje samlag och sitta på under hela samlaget. Men om jag inte vet hur jag ska använda kondomen, är en rätt vanlig fråga från unga killar. Om det blir fumligt och pinsamt? Mitt bästa råd är att du faktiskt övar lite på egen hand. Skaffa ett paket kondomer och bli bekant med dem. Öppna en förpackning och trä på kondomen i lugn och ro. Övning ger färdighet. För du vet väl att kondomen inte gör någon nytta om den blir liggande kvar i din ficka? Trots att du haft goda avsikter så är den värdelös om den inte sitter på under hela samlaget.

Fylla & sex=ingen lyckad kombination
Det låter lekande lätt det där. Bara att ta på sig en kondom och sen kan man ha hur kul som helst. Men dessvärre finns där en del faktorer som kan förstöra ordentligt. En sådan heter alkohol. Och droger. Så fort sinnet blir förvandlat blir du en annan person. Du som varit ansvarsfull tidigare glömmer plötsligt bort eventuella risker. Du blir våghalsig. Du blir odödlig. Sjukdomar och annat tråkigt, sånt händer andra, inte dig! Inte för intet heter det att där alkoholen går in, går förnuftet ut. Och hälften av dem som smittas av sexuellt överförbara sjukdomar har alkohol i kroppen. De struntar i att skydda sig. De hoppar bungyjump utan lina.

Men om kondomen går sönder?
Fast vi skyddade oss. Vi gjorde som man ska, och ändå gick det åt skogen. Kondomen åkte av. Eller gick den sönder? Hursomhaver, den satt inte på och nu är jag rädd att jag blev med barn…
Det finns lyckligtvis något som heter akut-p-piller att ta till i en sådan här krissituation. Receptfritt på apoteket, måste tas inom 72 timmar efter det oskyddade samlaget. Tar du det som anvisningarna säger, blir du inte gravid. Kan vara bra att känna till och även ha med sig, om du till exempel ska bort på resa.

Resor och nya möten
Sommaren är en tid av resor. Du kommer utomlands. Du träffar en söt kille. Ni pratar inte riktigt samma språk men era sinnen förstår varandra. Och så hamnar ni där. Ett praktiskt tips är att du har med dig kondomer hemifrån! Utomlands kan det vara svårt att veta var du ska handla.

Säkrare sex – inte så tråkigt som det låter
Den här krönikan handlar om sex och därför blir det kanske tokigt att prata om att låta bli sex som ett sätt att skydda sig, men avhållsamhet är faktiskt en metod som förespråkas över hela världen. Du väljer förstås själv hur du vill göra, men som enkel sammanfattning kan bara konstateras att noll samlag betyder färre sjukdomar och oönskade graviditeter.

Avhållsamhet behöver dock inte betyda att man sitter ensam instängd på sitt rum. Avhållsamhet kan lika gärna innebära att man enbart hoppar över det penetrerande samlaget och ändå har skönt sex ihop. Att man har lite enklare sexuella övningar. 50-talets smek som kallas ”petting” kan vara en cool retrogrej att ta till. Hångla på en parkbänk, ibland kan det vara sexigare än att ligga näck ihop i en säng. Säkrare sex betyder helt enkelt att man har sex utan att utbyta könsvätskor och utan att slemhinnorna får direktkontakt med varandra.

Sex handlar om respekt
Sex är ett komplicerat samspel. Särskilt du som är ung vet inte alltid vilka koder som gäller. Ett nej är ett nej, absolut. Men om båda har druckit? Om du nu inte varit så där hundra procent ansvarstagande? Om någon gör något mot din vilja? Om du misstolkar signalerna? Ett möte som urartar kan bli ett problem som kan ge skuldkänslor och få dig att må dåligt. En bra regel är att tänka efter hur du själv vill bli behandlad. Lyssna på din magkänsla! Är det något som känns fel, så är det förmodligen så. Än en gång, alkohol, grupptryck och aggressioner är sånt som passar rätt illa ihop med sex. Hellre ett nej för mycket än ett ja som får förödande konsekvenser.

Grattis till debuten, nu börjar det roliga
Slutligen några ord om sexet i sig. Det där med debuten är många gånger överskattat. Man är stressad och nervös och det känns liksom inte så mycket. Du kanske är lite besviken, var är fanfarerna och fyrverkerierna? Men lugn. Det kommer. Det där allra första var bara ett stapplande steg du tog. Innan du springer obehindrat krävs det en det tålamod och övning. Men det är en rolig resa. Ta hand om dig och njut, och ha det så härligt i sommar.

KATERINA JANOUCH
Författare och sexrådgivare

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: