Ange ditt sökord

En av fem personer känner stress inför semestern och det som skapar mest stress är att inte hinna packa klart i tid.  Foto: Shutterstock

En av fem personer känner stress inför semestern och det som skapar mest stress är att inte hinna packa klart i tid. Foto: Shutterstock

Semester – en tid för stress?

Äntligen semester! Vad som på pappret ska vara årets mest avkopplande och härliga tid kan också innebär stress och konflikter.

Annons:

Enligt en undersökning från Novus är så mycket som var femte person stressad inför sin semester och kvinnor är mer stressade än män.

Höga krav och förväntningar på semestern 

Den stundande semestern är inte bara frid och fröjd hos svenska folket. Ofta kommer den tillsammans med höga krav, fullspäckade scheman och förväntningar om att allt ska vara så bra. Delar man livet med någon kan det behövs kompromisser, vilket kan skapa problem, och lever man ensam kan det kännas tungt att inte ha någon att spendera den lediga tiden med. 

Det är därför inte ovanligt att man under sommaren känner nedstämdhet. För att mota både stress och depression rekommenderar psykologiprofessorn Per Carlbring att man försöker hålla sig aktiv och motionera, samt att man undviker stora mängder alkohol. Han påminner också om att man ska avsätta tid för återhämtning, alla dygnets timmar behöver inte fyllas med varken måsten och aktiviteter bara för att tiden finns.

Våga sänka ribban

Enligt den undersökning som Novus gjort framgår att en av fem personer känner stress inför semestern och det som skapar mest stress är att inte hinna packa klart i tid. Var tredje person stressas också av att inte hinna slutföra allt på jobbet i tid. Ungefär lika många känner sig också stressade över att inte semestern ska leva upp till förväntningarna. 

Samtidigt är det vi själva som ställer dessa krav. Viktigt är därför att våga sänka ribban för vad en semester ”ska” innehålla och hur den ska spenderas. Något som kanske upplevs som lättare sagt än gjort när vi hela tiden matas med bilder i sociala medier på perfekta stränder, glada miner och soliga uteserveringar. Per Carlbring påminner därför om att vi kan glädjas åt andras upplevelser men att vi ska vara medvetna om att det är en förskönande bild som visas upp och inte hela sanningen. 

Gå igenom allas förväntningar innan

Andra tips från Per Carlbring är att redan innan förbereda sig inför semestern. Om den ska spenderas med någon eller några andra så är det bra att prata om allas förväntningar så att alla är införstådda med att det kan behövas kompromisser. På vis kan konflikter förhoppningsvis undvikas. 

Det här stressar oss mest inför semestern

  • Att hinna packa allt (32%)
  • Att semestern inte ska leva upp till förväntningarna (31%)
  • Att hinna klart allt på jobbet (30%)
  • Att pengarna inte ska räcka till (25%)
  • Att någon i familjen/resesällskapet ska bli sjuk (25%)
  • Att ha för lite planer (15%)
Annons:

Källor:

SVT nyheter 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: