Ange ditt sökord

 De totalt 7500 deltagarna fick titta på tv-program ur en rad olika genrer som nyheter och drama men också naturdokumentärer. Foto: Shutterstock

De totalt 7500 deltagarna fick titta på tv-program ur en rad olika genrer som nyheter och drama men också naturdokumentärer. Foto: Shutterstock

Se en naturdokumentär – bli mer lycklig och harmonisk

För dig som känner dig nere eller känner dig stressad kan det vara en god idé att ta och titta på naturfilmer då det kan ha en positiv inverkan på ditt mentala välbefinnande.

Annons:

Det visar en studie som har beställts av det brittiska tv-bolaget BBC.

Mätte humörsvängar

Deltagarna i studien kom från hela världen, olika länder och olika världsdelar. De totalt 7500 deltagarna fick titta på tv-program ur en rad olika genrer som nyheter och drama men också naturdokumentärer. Under tiden mätte forskarna deltagarnas humörsvängningar.

Humörsvängingarna mättes genom att man mätte och analyserade förändringar i ansiktsmuskler och minspel hos deltagarna. Studien genomfördes i ett samarbete mellan BBC och forskare vid University of California Berkely.

Ökad glädje, minskad stress

Studien visar att en majoritet av deltagarna hade en ökning av känslor som glädje, nyfikenhet, förundran och underhållning, känslor som man kan definiera som positiva.

Samtidigt kunde man även se att känslor som nervositet, oro, rädsla och stress sjönk.

Kvinnor påverkades mer än män

Forskarna konstaterar i studien att överlag påverkades kvinnor mer än män av att kolla på naturklipp. Såväl kvinnor som män i åldrarna 16 till 24 upplevde en kraftig nedgång av de negativa känslorna.

Sedan tidigare vet man att det kan påverka vår mentala hälsa positivt att umgås med djur och vara ute i naturen. Den aktuella studien visar att även att bara titta på filmade dokumentärer om naturlivet kan ha positiv inverkan på den mentala hälsan hos oss människor.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: