Ange ditt sökord

För Sabina handlar inte artistkarriären om att anpassa sig eller att bli något som hon inte är Foto: Shutterstock

För Sabina handlar inte artistkarriären om att anpassa sig eller att bli något som hon inte är Foto: Shutterstock

"Jag kan nog uppfattas som en stark och lite hård person. Vilket inte stämmer överhuvudtaget." Foto: Shutterstock

"Jag har en otroligt blandad publik, det är faktiskt häftigt. Just nu är jag ute på en turné och ena dagen består publiken av äldre och föräldrar andra dagen är det folk i tjugoårsåldern." Foto: Shutterstock

Sabina Ddumba: “Jag kan nog uppfattas som en stark och lite hård person”

Sabina Ddumba tar en klunk från sin rykande tekopp och funderar länge och väl på den fråga hon precis har fått; ska hon, yngsta syskonet i en stor syskonskara, dotter till en pastor och uppfostrad i musik genom Tensta gospelkör, bli folkkär?

Annons:

Frågan är berättigad då Sabina är en av deltagarna i den nya säsongen av populära TV4-programmet ”Så mycket bättre” där en rad kända artister får möjlighet att prata om sitt liv, umgås och tolka varandras låtar. Programmet har genom åren fått stor genomslagskraft och för många artister även inneburit en väg in i svenskarnas hem och hjärtan.

Tvekade aldrig att säga ja

– När jag tänker på ”folkkär” tänker jag spontant på Tomas Ledin, skrattar Sabina. Han är en sån artist som är folkkär. Jag antar att Kicki (Danielsson som också är med, reds. anm.) också är en sån artist som är omtyckt av alla. Det är klart det betyder mycket att bli folkkär, då når du ut med din musik till en bred publik och det är ju något jag absolut skulle vilja. Så ja, jag vill nog bli folkkär. Sedan får vi väl se vad som händer i programmet, det vet man ju aldrig.

Sabina tvekade aldrig att tacka ja, däremot funderade hon först på hur hon med sitt debutalbum relativt färskt i ryggen skulle kunna hitta låtar som räcker. Då producenterna bakom programmet varje säsong gör ett brett urval av artister som kompletterar varandra kände hon sig till slut trygg i vilken som ska bli just hennes roll i årets upplaga och stod fast vid sitt ja.

– Jag får ju hålla på med musik och möta musik jag aldrig har arbetat med tidigare. Dansband till exempel, det är ingenting jag har lyssnat på aktivt. Det är inte bara en helt annan genre än jag själv sysslar med det är dessutom på svenska. Det ska bli jättespännande att se vad det kan leda till och hur det blir musikaliskt, säger Sabina.

Gospeln ligger nära hjärtat

Musikaliskt har Sabina sina rötter i Tensta gospelkör som har fostrat en rad svenska artister genom åren. Det finns ingen självklar musikalisk förebild utan de varierar genom åren däremot kommer gospeln alltid ligga nära hjärtat menar hon. Möjligheten att sjunga gospel innebar också att hon alltid fått stöd av familjen och sin pappa, som är pastor. Men att musiken var det självklara karriärsvalet var inte alltid helt och hållet uppenbart.

– Genom åren har jag funderat på om jag ska hålla på med något annat men jag har alltid landat i att jag vill hålla på med musik, minns Sabina. Om jag dessutom är bra på det, varför skulle jag inte hålla på med det? Nu kan jag dessutom leva med musiken och det är ju det jag brinner för. Sedan får det ta den tid det tar, det är klart det skulle vara kul att spela på Madison Square Garden men det får ta den tid det tar, om det tar ett, två eller sju år spelar ingen roll. Jag tar saker i min takt.

“Jag vet vem jag är”

För Sabina handlar inte artistkarriären om att anpassa sig eller att bli något som hon inte är. Med rösten och sången som sin styrka menar hon att alla försök att förändra sig skulle vara avslöjande, man skulle direkt upptäcka att det inte var hon. Så gör hon också såväl låtval som andra karriärsval med eftertanke och omsorg om den egna integriteten.

Sabina ändrar position i soffan och ställer ner tekoppen.

– Jag har en otroligt blandad publik, det är faktiskt häftigt. Just nu är jag ute på en turné och ena dagen består publiken av äldre och föräldrar andra dagen är det folk i tjugoårsåldern. Jag har aldrig försökt att vara något jag inte är, det är viktigt för mig att människor ser mig och tar mig för vem jag är.

Sabina tar upp tekoppen igen och sätter sig i skräddarställning i den stora sköna soffan och tittar lite snett utåt medan hon funderar på vad hon ska svara på frågan om hur hon klarar av att ha så hög integritet.

– Jag vet vem jag är, jag tror det är det viktigaste. Det spelar ingen roll om det handlar om att någon vill förändra dig, eller om du utsätts för mobbning och näthat. Om du går till dig själv, bygger upp en trygghet inifrån och ser dina egna styrkor och svagheter är det också enklare att stå emot. Sedan kan du bygga den tryggheten med hjälp av andra, jag har till exempel mitt band som alltid står bakom mig och som är mina vänner. Det viktigaste är ändå att det kommer inifrån dig själv, säger hon i lugn och varm ton.

Kan uppfattas som lite hård

Helt klädd i svart och med de sköna solglasögonen vilandes på bordet bredvid ger Sabina onekligen ett intryck av att vara en, om man får använda det uttjatade ordet, cool person. Det finns en ”star quality” hos henne, en närvaro som känns häftig och stark.

– Jag kan nog uppfattas som en stark och lite hård person. Vilket inte stämmer överhuvudtaget, skrattar Sabina och avslöjar att hon inte sällan har nära till tårar och är en känslig person. Att jag uppfattas som cool har jag lite svårt att förstå själv, jag tänker absolut på vad jag har för stil och så men jag försöker bara vara mig själv. Sedan kan jag, som offentlig person, tycka det är skönt att jag inte är för ”tillgänglig”, ibland kan du behöva distans. Jag kan ha svårt också för att uttrycka mig i tal, då sjunger jag hellre, så har jag alltid varit.

Några dagar innan intervjun skakas landet av ett terrorattentat i centrala Stockholm. Sabina var då på annan ort för att hålla konsert och stämningen i konsertlokalen var inte helt oväntat tryckt. Trots att hon tycker det är svårt bestämde hon sig för att säga några ord.

– Det var viktigt för mig att förmedla att vi behöver styrkan, styrkan inifrån när sådant händer. Jag vet inte alltid vad jag ska säga men när jag väl får formulera mig, tänka efter, så känns det bättre. Där och då behövde jag ändå säga något och det blev väldigt känslosamt, jag grät, bandet grät, publiken grät, ja till och med ljudteknikern grät. Men det var vackert ändå på något vis, säger hon.

Intensiv framtid

På gatan skramlar det till och människor hörs prata. Livet går sin gilla gång och det är så livet ser ut. För Sabina kommer framtiden att bli hektisk och intensiv med inspelningar som börjar under sommaren och en vår som är fylld med konserter och aktiviteter inför inspelningen.

Med ett så hektiskt schema kan man fråga sig om det hinns med att tänka på hälsan eller om är lätt att bara gå helt upp i det hela. Sabina skrattar till och erkänner att någon mat- och sovklocka det har hon inte. Däremot har hon lärt känna sin egen kropp.

– Jag vet att jag behöver sömn för att ladda om, det är så uppenbart. Ibland kan jag fundera på varför jag mår som jag gör och vad det kan vara bara föra att komma fram till att jag behöver gå och lägga mig.

Då kan jag sova i arton timmar bara för att vakna med helt annan energi. Sedan är det ju helt klart så att om jag äter bra så mår jag bra. Det är samtidigt svårt, jag kommer från en familj där vi åt lite då och då, gärna sent, inte regelbundet och med artistlivet är det inte heller alltid lätt att ha ett matschema. Men jag försöker, för jag känner hur det påverkar min kropp positivt. Jag lever absolut inget rock and roll-liv utan tar det chill. Nu ska jag dessutom komma igång att träna, hela bandet har fått gymkort så vi kan träna tillsammans. Jag märker ju att sömn, mat och träning ger mig energi att orka och även får min röst att må bättre.

Funderar på en detalj

Sabinas röst är precis som hon själv, stark i första mötet, men fylld med varma undertoner och ett personligt djup och det finns en styrka hos henne som absolut förmedlas i rösten. Hennes debutskiva är en mix av stilar och skivan är ett lyxigt och välproducerat album från en artist med hög integritet och skön stil.

När Så mycket bättre drar igång kommer Sabina Ddumba bli en mer offentlig person och hon är redo, för hon vet vem hon själv är. Men hon funderar på en detalj inför de stundande inspelningsdagarna på Gotland.

– Hur gör jag en dansbandslåt?

Det efterföljande varma skrattet kompletterar perfekt bilden av en av Sveriges skönaste nya artister.

Fakta Sabina Ddumba

Sabina Ddumba har sjungit i kör sedan grundskolan och började vid 14-års ålder sjunga i Tensta Gospel Choir. Hon har samarbetat med en rad artister, bland annat har hon sjungit med den amerikanska sångerskan Katy Perry i låten ”Walking On Air”. Hösten 2016 släppte Sabina Ddumba sitt debutalbum ”Homeward Bound” som bland annat innehåller singeln ”Effortless”, en låt som spelats i den amerikanska tv-serien Grey’s Anatomy. Förutom att ha tagit hem priset både som årets nykomling och årets bäst klädda på P3 Guld-galan respektive Ellegalan förra året har Sabina Ddumba medverkat i en rad tv-program. I år är hon en av artisterna i underhållningsprogrammet Så mycket bättre som sänds i TV4. Programmet spelas in på Gotland och börjar sändas i höst. Andra deltagare i årets upplaga är Kikki Danielsson, Tomas Andersson Wij, Eric Saade, Icona Pop, Uno Svenningsson och Anders Wendin (Moneybrother).

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: