Ange ditt sökord

På långhåriga hundar bör pälsen mellan tårna avlägsnas, så att inte snö och lera bildar klumpar. Tassalva är förebyggande! Foto: Shutterstock

På långhåriga hundar bör pälsen mellan tårna avlägsnas, så att inte snö och lera bildar klumpar. Tassalva är förebyggande! Foto: Shutterstock

Så vårdar du hundens tassar på vintern

Salt, kallt, is, snö, slask, regn - våra husdjurs tassar utsätts för all möjlig yttre påverkan.

Annons:

Även om tassarna är “byggda” för att klara mycket så är de inte hur tåliga som helst. Tänk på att vara uppmärksam under vintern på hur din hund reagerar och beter sig, uppvisar den tecken på obehag eller mer motvilja än vanligt att vara ute behöver du se över vad problemet kan vara och åtgärda detta.

Risk för sprickbildning

Under vintern kan frusen snö och is mellan trampdynorna orsaka obehag. Men det är inte bara fukt, snö och is som kan vara besvärligt, även torra tassar kan orsaka problem. Sprickbildning gör att exempelvis vägsalt svider under tassarna.

Låga temperaturer och fukt gör tassarna extra känsliga. Under just vinterhalvåret utsätts många av våra vanliga husdjur för extra påfrestningar på tassarna.

Salva för tassarna

Tassalva är bra att använda både förebyggande och behandlande och finns på apotek och i välsorterade djurbutiker. Du kan även använda tassalva på ditt djurs öron om dessa är nariga och frostbitna. När du smörjer in, gör det till rutin och i lugn och ro så ditt djur vänjer sig vid att du tar hand om, och smörjer, tassarna.

Se till att du får ett ordentligt och jämnt lager. Är det väldigt blött ute kan du behöva smörja på ett lager till om ni är ute länge!

Råd i vinter

Bind inte din hund utanför affären. Det gäller också resten av året då en hund alltid riskerar att bli stulen eller råkar illa ut på andra sätt (andra hundar till exempel). Just på vintern blir hunden dessutom snabbt kall vilket du till varje pris bör undvika. 

Lämna inte heller din hund eller dina hundar i en kall bil. Det blir snabbt kallare än du tror och imman som bildas på insidan kan frysa. Ta istället en längre promenad och lämna hunden hemma om du har ärenden att göra. Det är inte ovanligt att man tror att ett ärende ska gå snabbt men så leder det till att man antingen gör flera ärenden – eller att ett ärende tar längre tid än du trodde och då får hunden lida. 

Tips!

  • Använd tassalva
  • Köp bra vinterkläder – utgå från din hunds behov och sätt nytta framför utseende på kläderna
  • Använd skor – det kan låta fånigt men salt på vägarna kan göra ont på tassarna och snö som fastnar leda till obehag. Hur din hund reagerar på skor är indidivudellt
  • Tänk smart – utsätt inte din hund för mer kyla än behövligt, lämna inte hunden ensam i bil eller utomhus (undantag kan göras om hunden är van vid  till exempel hundrastgård och att vara utomhus året runt)

Tassvård på vintern

  • På långhåriga hundar bör pälsen mellan tårna avlägsnas, så att inte snö och lera bildar klumpar. Det är enkelt att klippa bort all päls som sticker ut mellan trampdynorna på undersidan.
  • Hundar som har anlag för furunkulos – bölder mellan tårna – brukar ha ganska känsliga tassar och bör vintermotioneras med viss försiktighet.
  • Ha handdukar till hands för att genast torka tassar, ben och underrede efter rastning i dåligt väder. Duscha hunden undertill och torka noga. Har det blivit isbollar i pälsen löser man bäst upp dem genom att dusch i ljummet vatten. Vägsalt kan vara besvärligt för både tassar och pälsar; duscha av saltet och torka noga.
  • Hos långhåriga hundar bildas besvärliga isklumpar på tassarna. Förebyggs genom att pälsen mellan tårna klipps kort och att huden smörjas in med en vattenfri salva. Använd sax med avrundande spetsar på skänklarna.
  • Var uppmärksam på rödaktig missfärgning av tassar och benens insida. Missfärgningen beror på en ytlig svampinfektion som lätt får fäste när det är ständigt fuktigt i päls och underlag. Det kan också vara tecken på andra sjukdomar. Om kroppen drabbas av en stresspåverkan kan det i sin tur medföra utsöndring av binjurehormon, vilket negativt påverkar kroppens försvarssystem, främst immunförsvaret.

Källa: Hundsport

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: