Ange ditt sökord

En ny studie menar att man kan minska risken för förtida död genom att äta tio frukter eller grönsaker om dagen. Foto: Shutterstock

En ny studie menar att man kan minska risken för förtida död genom att äta tio frukter eller grönsaker om dagen. Foto: Shutterstock

Så mycket frukt ska du äta för att leva längre

Genom att öka intaget av frukt och grönt kan vi minska risken för hjärt-kärlsjukdomar och förtida död. Och precis hur mycket frukt och grönsaker vi bör äta har forskare vid Imperial College London nu kommit fram till. 

Annons:

Totalt handlar det om tio frukter eller grönsaker om dagen. 

Studien har även kommit fram till att endast en av tre britter får i sig tillräckligt med frukt och grönt. I Sverige är Livsmedelsverkets rekommendation 500 gram per dag.

800 gram frukt om dagen ger bäst effekt

Att det är bra att äta mycket frukt är ingen nyhet, men den nya studien visar att just 800 gram frukt om dagen kan göra att vi lever längre. Jämfört med att inte äta några frukter eller grönsaker alls menar forskarna att man kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom med 13 procent genom att äta 200 gram per dag. Väljer man att öka intaget av frukt och grönt till 800 gram per dag så minskar risken med 28 procent.

En av forskarna bakom studien, Dagfinn Aune, säger i en kommentar till BBC att frukt och grönsaker har visat sig sänka kolesterol och blodtryck och att det boostar hälsan i våra blodkärl och vårt immunförsvar.

Minskad cancerrisk med ökat fruktintag

Även risken för cancer minskar om man äter mycket frukt, enligt studien. Det är för att frukt innehåller många antioxidanter, som i sin tur kan reducera skador på DNA och leda till minskad cancerrisk. 

Dock har man ännu inga belägg för att riskerna minskar ytterligare om man ökar sitt dagliga intag av frukt och grönt till mer än 800 gram. 

2 miljoner människors matvanor har testats

Studien har man baserat på 95 olika rapporter där man testat över två miljoner människors matvanor. Sambandet mellan att äta mer frukt ger minskade risker för hjärt-kärlsjukdomar, cancer och förtida död gick att se även efter att man vägt in faktorer som nikotinvanor, vikt och övrig diet bland försökspersonerna. 

Studien har publicerats i International Journal of Epidemiology.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: