Ange ditt sökord

Den skotska studien visade att favoritlaget kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt. Foto: Vaida / Shutterstock.comaida / Shutterstock.com

Den skotska studien visade att favoritlaget kan hjälpa överviktiga att gå ner i vikt. Foto: Vaida / Shutterstock.comaida / Shutterstock.com

Så fick man fotbollsfansen att tappa vikt

Favoritklubben kan hjälpa fotbollsfans att gå ner i vikt. Det visar ett nytt skotskt viktminskningsprogram.

Annons:

Fotball fans in training är ett viktminskningsprogram genomfört i Skottland och riktade sig mot män som hade problem med övervikt. I studien angriper man överviktsproblematiken på ett nytt sätt, nämligen via favoritfotbollsklubben.

Fotbollsklubben som plattform

Genom att använda sig av miljön i fotbollsklubbarna, logaliteten med laget och möjligheten för deltagarna att delta i grupper med bara män lyckades man framgångsrikt nå överviktiga, manliga fotbollsfans.

En av de viktigaste anledningarna till att de deltog i programmet var enligt deltagarna att det skedde just i regi av laget och i klubblokalerna. Gemensamt för deltagarna var att de var medvetna om behovet att göra något åt sin övervikt.

Fysisk aktivitet på hemmaarenan

Fotball fans in traning gick bland annat ut på att man fick delta i fysisk aktivitet på hemmaarenan. Det ingick även information om såväl kost som motion.

Dragningskraften hos själva fotbollsklubben var nyckeln till ett lyckat resultat och efter ett år hade fyra av tio gått ner minst fem procent i vikt.

Hur mäts övervikt och fetma

Ett vanligt sätt att mäta sin kropp är att räkna ut kroppens BMI (Body Mass Index), hur mycket man väger i förhållande till sin kroppslängd. Body Mass Index (BMI) är ett medicinskt mått på kroppsvikt och kan ses som en vägledning.

  • Normalvikt brukar definieras som ett BMI mellan 18,5 och 25.
  • Vid övervikt så pratar man om ett BMI mellan 25-30
  • Fetma definieras som ett BMI på 30 och uppåt

Övervikt och fetma brukar också definieras genom att mäta midjan i centimeter. Midjemåtten kan användas för att avgöra om man har bukfetma. Det är framförallt bukfetman som är en stor riskfaktor, både för att utveckla diabetes, åderförkalkning och hjärt-kärlsjukdomar

  • För män innebär ett midjemått på över 94 cm en klart ökad hälsorisk. Över 102 cm så ses risken som allvarlig.
  • För kvinnor är ett midjemått över 80 cm hälsofarligt och ses som allvarligt när måttet överstiger 88 cm.

Risker med övervikt och fetma

Övervikt och fetma ökar risken för att man ska drabbas av följdsjukdomar som högt blodtryck, hjärt- och kärlsjukdomar och åldersdiabetes. Risken ökar också kraftigt för åderförkalkningssjukdomar som proppar i hjärta och hjärna, liksom risken för gallsten och för vissa cancersjukdomar. Psykiska besvär som depressioner är också vanligt vid övervikt och fetma. Hos kvinnor, särskilt vid bukfetma, kan östrogenbalansen rubbas och ge uteblivna ägglossningar, menstruationsrubbning och ibland infertilitet. Det har visat sig extra farligt att jojo-banta.

Källa: Sveriges radio Referens: Kate Hunt  et al “A gender-sensitised weight loss and healthy living programme for overweight and obese men delivered by Scottish Premier League football clubs (FFIT): a pragmatic randomised controlled trial” The Lancet January 21, 2014 .doi.org/10.1016/S0140-6736(13)62420-4

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: