Ange ditt sökord

Så förebygger du magsjuka på semestern

Så förebygger du magsjuka på semestern

Undvik magsjuka! – ta hand om din mage på semestern. Varje år reser tusentals svenskar utomlands för att ta del av andra kulturer. Många får dock även ta del av något helt annat och mindre önskvärt, bakteriekulturen i andra länder.

Annons:

Hört talas om uttrycken ”Dehli Belly” eller ”Montezumas hämnd”? De skvallrar om en semestervistelse som kräver en toalett inte alltför många meter bort. Vi skandinaver är (oftast) bortskämda med höga krav på hygien och inte alltför komplicerade kryddningar av maten – så när vi reser utomlands kan våra magar ibland få sig en rejäl chock.

Vad kan jag tänka på när jag befinner mig utomlands

Lokalbefolkningen är oftast av naturliga skäl vana vid sin mat och sin bakteriekultur och därför kan det vara svårt för en turist att få hjälp med vad som är ”bra” och ”inte bra” för magen. Och visst vill man testa många av de inhemska delikatesserna själv. Vad som finns är några handfasta tips på hur du kan undvika att bli dålig i magen på semestern:

  • Se till att vatten och is kommer från ”renat vatten”. Det vill säga buteljerat vatten och is från ismaskiner som har rent vatten.
  • Tvätta och skala frukt innan du äter den (även här, tänk på att vattnet ska vara rent).
  • Var försiktig med glass och is.
  • Undvik skaldjur om du kan eller inte vet om den är korrekt tillagad då det lätt kan ge upphov till magsjuka.
  • Populärt matställe = bra kvalitet. Ett enkelt men beprövat mått är att se om restaurangen är välbesökt, då kan man förhoppningsvis få en fingervisning om att den restaurangen sköter hygien och tillagning.
  • Tvätta händerna. Det är aldrig fel att tvätta händerna innan man äter och speciellt om man reser med barn som är överallt med sina små händer och gärna tar med sig bakterierna till matbordet.

Vad kan jag göra redan innan jag reser

Tipsen ovan är ju när du faktiskt är på plats på ditt resmål men du behöver inte stå handfallen innan resan heller. Se därför till att redan innan resan förbereda magen på en annan bakterieflora än den vi är vana vid. Probiotika normaliserar tarmfloran och kan hjälpa till att förebygga uppkomsten av turistdiarré och behandla akuta symptom.

Det kan även vara bra att ta Dukoral som är ett drickbart vaccin mot kolera, men som även har effekt mot turistdiarré.

Låt magen ta semester

Magen är ett känsligt organ i kroppen som får ta emot många olika bakteriekulturer redan på hemmaplan. När vi reser utomlands allt längre får magen också en utmaning i att ta hand om nya bakterier. Låt magen också ta semester genom att följa enkla råd och förebygga turistdiarré redan på hemmaplan.

För visst är det roligare att spendera semestern ute i det fria hellre än på toaletten!

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: