Ange ditt sökord

Ta hand om dina fötter och undvik fotproblem. Foto: Shutterstock

Ta hand om dina fötter och undvik fotproblem. Foto: Shutterstock

Så får du koll på dina fötter!

Det kanske är först nu när värmen kommer och vi börjar gå i sandaler, som vi uppmärksammar våra fötter. Det är dock viktigt att ta hand om sina fötter, för att förebygga fotproblem - allt ifrån fotsvamp till nageltrång och självsprickor.

Annons:

Ju tidigare problemen upptäcks desto lättare är det att åtgärda.

Vissa fotproblem har ökat

Att vissa fotproblem har ökat är inte konstigt, då skomodet sällan är speciellt fotvänligt. Trånga skor är den vanligaste orsaken till exempelvis nageltrång, liktorn och hammartå.

-Att välja rätt sko för sin fot är mycket viktigt, poängterar Karolina Knutsson, podiater (expert i medicinsk fotvård) på Ortopedservice i Stockholm. Det ska vara skor som andas, sitter bra och är stabila. Trånga skor varje dag är inte bra för några fötter!

Karolina träffar både barn och vuxna med olika typer av fotproblem. 

-Barn får hjälp med vårtor, medan vuxna vanligtvis kommer för problem med förhårdnader, liktorn eller nageltrång, säger Karolina. När man blir äldre kan det dessutom vara svårt att sköta sina fötter själv, på grund av dålig syn och stelhet. Ofta har de då behov av att komma regelbundet i förebyggande syfte. 

Hallux ärftligt

Problem som hallux valgus är ofta ärftligt.

-Genom att undvika trånga skor och att vid behov ha fotbäddar för pronation, så att fötterna inte faller ”inåt”, kan man förebygga att problemen uppstår i tidiga år, menar Karolina.

Karolinas tips för glada fötter

 • Smörj in torra fötter.
 • Fila förhårdnader med jämna mellanrum.
 • Bra skor är a och o för friska fötter – de ska passa din fot, vara stabila och gärna ha snörning för att få foten på plats, andas och ha bra stötdämpning.
 • Undvik att gå barfota i badhus, så minskar du risken för vårtor.
 • Håll koll på dina fötter – glöm inte att se över dem då och då.
 • Vänta inte för länge med att söka hjälp om du har problem eller ont – ju tidigare man får hjälp desto bättre.

Diabetesfötter

På Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet har ortopedtekniska forskare sedan 2008 studerat fotkomplikationer vid diabetes. Fokus har legat på att skydda fötterna mot höga tryck, och därmed minimera risken för sår under fotsulan vilka på sikt kan leda till att foten måste amputeras. Resultaten av ny studie visar att bra skor och inlägg kan halvera trycket på foten jämfört med om man skulle gå barfota. Detta minskar risken för sår och därmed även risken för amputation hos diabetessjuka.

Diabetiker har en ökad risk för fotproblem som sår, kallbrand och infektion (diabetesfötter), på grund av dålig cirkulation. Hos specialister finns speciella skor med individuella fotbäddar, stela bottnar och rullsulor. Vissa skor förebygger sår och andra används vid sår. Ta kontakt med läkare vid svårare fall!

Fotsvamp

Vanligtvis får man fotsvamp i huden mellan tårna, där huden flagnar och det kan klia och svida. Svampen trivs där det är fuktigt och varmt och därför sprids smittan ofta i allmänna duschar och omklädningsrum. Det finns receptfria fotsvampmedel på apoteken, både i form av gel, liniment men även kräm. Vid klåda bör man välja ett svampmedel som innehåller hydrokortison som lindrar klådan. Fråga på apoteket om du är osäker.

 • Förebygg nya besvär genom att:
 • tvätta fötterna varje dag och torka noga även mellan tårna.
 • byta strumpor varje dag.
 • tvätta strumpor i 60 grader, då dör svampen.
 • undvika täta strumpor, skor och gummistövlar.
 • använda badtofflor i simhallar och omklädningsrum.

Fotsvett

Överdriven fotsvett beror på att svettkörtlar i fötterna producerar onormalt mycket svett som i sin tur beror på en obalans i kroppens temperatur. Illaluktande fötter har sällan med dålig hygien att göra. Svett luktar ingenting förrän den kommer i kontakt med hudens bakterier, som frodas på fuktiga och varma ställen – då bildas den obehagliga doften. På apoteken finns det spray och gel mot illaluktande fötter. Har man riktigt svår fotsvett kan man boka tid hos läkare för utredning.

Hallux valgus

Hallux valgus är den vanligaste fotdeformiteten och förekommer främst hos kvinnor. Stortån blir då sned och pekar inåt mot de andra tårna. Ofta växer det ut en knöl på insidan av stortån och tåleden kan tryckas ut. Det är ärftligt, men skovalet är av stor betydelse. Symtom kan vara smärta och irritation vid stortåleden. Ju tidigare man sätter in åtgärder desto bättre. Individuella fotbäddar rekommenderas, vilka stöder det främre fotvalvet och avlastar hallux valgus knölen. Dessa kan minska besvären och stoppa upp utvecklingen, men även användas förebyggande. Fotbäddarna finns bland annat hos fotspecialister. Att använda extra breda skor med utrymme för stortån är mycket viktigt.

Hammartå

Vid hammartå är en eller flera tår krökta. Detta kan göra att skon skaver mot tåns ovansida, där det då bildas en ömmande förhårdnad, en så kalla liktorn. Detta problem beror vanligtvis på att man haft för trånga skor. Inlägg och skor som inte klämmer kan hjälpa. Är besvären stora kan man behöva opereras.

Liktornar och förhårdnader

Om man använder för trånga skor eller skor som trycker mot foten, kan huden bli hård och tjock. Om förhårdnaden belastas under lång tid kan det bildas en liktorn. Då pressas förhårdnaden in i huden som en tagg och det kan göra mycket ont. Vid lågt fotvalv eller om tår skaver mot varandra, kan det vara lättare att få förhårdnader. Dessa kan sitta på eller mellan tårna, eller under foten. Sluta använda skor som trycker mot foten! Fotbad och att försiktigt fila ner den hårda huden, hjälper. På apoteken finns särskilda plåster som avlastar trycket och mjukar upp förhårdnader, likväl som specifika liktornsplåster.

Nagelsvamp

Svamp på naglarna är svårt att bli av med, särskilt på tånaglarna. Det är dessutom vanligt att svampen kommer tillbaka, även om man tagit antibiotika en lång tid. Har man inga större problem behövs ingen behandling, då den är dyr, tar lång tid och man kan få biverkningar av medicinerna. Läkaren ställer diagnosen genom att ta svampprov från nageln. När behandling behövs används Sporanox, receptbelagda tabletter eller medicinska nagellack, som finns receptfritt på apoteken.

Nageltrång

Vanligtvis orsakas nageltrång av för trånga skor eller felaktigt klippta naglar. Vid nageltrång skär nageln in i huden och bakterier kan tränga in och bilda var. Då blir huden svullen och man kan få en dunkande smärta i tån. Förebygg nageltrång genom att klippa tånageln rakt över och inte för kort. Använd gärna en rak nagelsax. Mjuka upp nageln i fotbad och fila sedan försiktigt på den bit av nageln som trycker mot huden så att den blir mindre vass. Badda med vatten och upprepa flera gånger om dagen. Lägg ett förband av kompress och självhäftande gasbinda runt tån för att skydda när man går. Till natten kan man peta in en liten bit kompress under nageln och lägga en kompress fuktad med vatten ovanpå. 

Nedsjunkna fotvalv – plattfot

Vid nedsjunket fotvalv får man belastningssmärta till följd av kollaps av det längsgående fotvalvet. Detta orsakas ofta av en bristning eller inflammation av en kraftig sena, vilket leder till att fotvalvet sjunker ner eller kollapsar. Behandling bör sättas in så snart som möjligt för att undvika ytterligare kollaps av fotvalvet. Man använder ”skoinlägg” och fotspecialist rekommenderar individuella fotbäddar efter gipsutgjutning, som kan flyttas till olika typer av skor. Även rätt typ av sko är viktigt.

Reumatism – reumatikerfötter

Många reumatiker kan även få problem med fötternas olika leder, vilket kan leda till hallux valgus och Hammartå. Fotbäddar och individuella inlägg rekommenderas och kontakta läkare vid svåra problem.

Självsprickor

Om man får självsprickor är huden så torr och tjock att det yttersta hudlagret spricker upp. Dessa kan vara svåra att bli av med, men man kan minska besvären genom fotbad, fila fötterna och smörj in dem med fuktbevarande kräm och plåstra eventuellt om med specialplåster som finns på apoteken. Förebygg genom att använda duscholja istället för tvål och att smörja in fötterna.

Källa: www.ostockholm.se/medicinsk-fotvard.php och www.1177.se

Annons:

Läs även

Krämig quinoasallad
7 juli, 2020 Mat & Vitaminer

Krämig quinoasallad

Vegetarisk rätt som passar alla som lider av mag-tarmsj...

Testa din kunskap om infektioner och antibiotika!

Testa din kunskap om infektioner och antibiotika!

Vet du orsaken till varför unga kvinnor med urinvägsinf...

Annons:
Cecilia lever med hereditärt angioödem (HAE): “Mitt liv förändrades efter attacken”
1 juli, 2020 Hud & Hår

Cecilia lever med hereditärt angioödem (HAE): “Mitt liv förändrades efter attacken”

Cecilia Grahn, 41, lever med hereditärt angioödem, HAE....

Recept för lyckad ledighet
1 juli, 2020 Bättre liv

Recept för lyckad ledighet

De flesta av oss ser fram emot en skön ledighet under s...

Komplikationer vid diabetes – så får du bättre koll på ditt målvärde
29 juni, 2020 Diabetes

Komplikationer vid diabetes – så får du bättre koll på ditt målvärde

Ett liv med diabetes handlar om att ta kontroll, kontro...

Näringswiki lanseras – informationssida om näringsämnen i kost och tillskott
25 juni, 2020 Mat & Vitaminer

Näringswiki lanseras – informationssida om näringsämnen i kost och tillskott

Branschorganisationen Svensk Egenvård har skapat en ny ...

Vanligaste symtomen vid covid-19

Vanligaste symtomen vid covid-19

Vissa människor som har covid-19 får inga symtom. De fl...

Läkemedel mot alkoholism vid sexmissbruk
24 juni, 2020

Läkemedel mot alkoholism vid sexmissbruk

Man har testat ett läkemedel som används vid alkoholmis...

Annons:
Vegetarisk kost minskar risk för stroke
24 juni, 2020 Hjärta & Kärl

Vegetarisk kost minskar risk för stroke

Om man äter vegetarisk kost kan risken för stroke minsk...

Riskerna med e-cigaretter avslöjas
23 juni, 2020 Hjärta & Kärl

Riskerna med e-cigaretter avslöjas

Man har sett en oroväckande ökning av användande av e-c...

Träning kan förebygga var femte fall av njurcancer
18 juni, 2020 Cancer

Träning kan förebygga var femte fall av njurcancer

Fysisk aktivitet och träning kan förebygga cancer. Vart...

Annons:
Orsak till ALS-symtom avslöjad
16 juni, 2020

Orsak till ALS-symtom avslöjad

Världens yngsta patient avslöjade orsak till ALS-sympto...

Nytt vaccin med bättre effekt mot bältros
16 juni, 2020

Nytt vaccin med bättre effekt mot bältros

Vaccinutvecklingen har gått framåt. Med det nya bältros...

Bältros (Herpes zoster)
16 juni, 2020

Bältros (Herpes zoster)

Bältros, herpes zoster, är en vanlig virussjukdom som k...

Region Stockholm satsar 30 miljoner på förebyggande vård
16 juni, 2020

Region Stockholm satsar 30 miljoner på förebyggande vård

Region Stockholm har fattat ett unikt beslut om en ny, ...

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Hej och välkommen till DOKTORN.com

Vi kan nu stolt presentera flera nyheter på sajten. Vi vet att du kommer att känna igen DOKTORN samtidigt som nyheterna ger dig ännu fler möjligheter. Vill du läsa mer om vad nyheterna innebär gör du det på doktorn.com/faq