Ange ditt sökord

Luktsinnet har genom historien utmärkt sig genom att det så ofta väcker känslor Foto: Shutterstock

Luktsinnet har genom historien utmärkt sig genom att det så ofta väcker känslor Foto: Shutterstock

Rynka inte på näsan – den är mer smart än känslig

Luktsinnet har genom historien varit känt som ett ”känslomässigt” sinne. En ny studie från Stockholms universitet visar att näsan är smartare än så

Annons:

.

Kunskapsbaserade bedömningar av dofter är snabbare och mer tillförlitliga än känslobaserade bedömningar. Det visar de forskningsresultat som nyligen presenterats i tidskriften Psychological Science.

Luktsinnet är viktigt för människan

Dofter i vår omgivning för med sig information som är av stor betydelse för oss. Är mjölken färsk? Brinner det någonstans? Läcker gasspisen?

Men vi vet ännu inte mycket om hur hjärnan omvandlar ett doftintryck till ett meningsfullt budskap.

Luktsinnet är ett känslomässigt sinne

– Eftersom luktsinnet är känt som ett ”känslomässigt” sinne skulle man kunna tro att vi är väldigt bra på att använda en dofts emotionella laddning som ledtråd för att lista ut vad det är vi luktar på säger Jonas Olofsson, docent i psykologi vid Stockholms universitet.

Han fortsätter med att konstatera att “våra resultat pekar på att det är tvärtom. Det är snarare minnen och kunskaper som avgör våra känslomässiga reaktioner på lukter”.

Luktsinnet väcker känslor

Luktsinnet har genom historien utmärkt sig genom att det så ofta väcker känslor. Redan Platon menade att dofter ”bara kan beskrivas som smärtsamma eller njutbara” och att luktsinnet saknar intellektuella egenskaper.

– Forskare är i dag uppdelade i två läger. Vissa forskare går i Platons fotspår och menar att dofters känslomässiga laddning är förutbestämd eftersom hjärnan reagerar automatiskt på särskilda kemiska ämnen. Våra resultat visar att vi snarare använder vårt kunskapsminne av doften för att avgöra hur god eller dålig den är. Man kan säga att luktsinnet är smartare än sitt rykte, säger Jonas Olofsson.

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: