Resultatet förvånade forskarna: Mycket smör bra mot diabetes

Resultatet förvånade forskarna: Mycket smör bra mot diabetes

Textstorlek Textstorlek Mindre Större

Ett samband mellan högt intag av feta mjölkprodukter som smör och grädde och minskad risk att utveckla åldersdiabetes förvånar forskare.

Resultatet kommer från en studie som genomförts vid Lunds universitet.

Minskad risk

I studien ingick 27 000 perosner som följdes under i snitt 14 år. När man sammanställde resulteten kunde man se att den femtedel av deltagarna som hade högst intag av mejeriprodukter med mycket fett löpte 23 procent mindre risk att drabbas av typ 2-diabetes, även kallad åldersdiabetes, jämfört med de som hade lägst intag. 

Bland produkterna fanns förutom smör även grädde, standardmjölk och yoghurt. Just yoghurt visade sig vara det livsmedel som hade starkast samband mellan högt intag och lägre risk för diabetes. 

Kött gav ökad risk

Ulrica Ericsson som står bakom studien säger i ett uttalande att det verkar finnas en skillnad på olika typer av mättat fett, man kunde nämligen associera högt intag av kött med ökad risk att utveckla diabetes. 

Dock kan man inte med säkerhet säga hur skillnaden påverkar diabetesrisken och de resultat man nu redovisar baseras på enskilt resultat.

Kontroversiellt samband

För att bekräfta sambandet mellan diabetes och fett behövs fler studier menar Ulrica Ericsson.

Hon konstaterar samtidigt att det är både kontroversiellt och spännande att man nu har sett sambandet mellan fett och minskad risk för typ 2-diabetes då fett normalt anses öka risken för att utveckla typ 2-diabetes. 

 

Veckans fråga

Har du drabbats av hjärtinfarkt eller stroke?

Nyhetsbrev

E-postadress